Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji
Yt/ Bombowa Kuchnia - screen z materiału video

Kopciuszek to ciasto delikatne w smaku i efektowne. Doskonale sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych i jako towarzysz dla popołudniowej herbaty. Przygotowane według receptury siostry Anastazji zachwyci każdego smakosza deserów.

Ciasto może sprawiać wrażenie skomplikowanego w przygotowaniu. Pieczemy w końcu dwa biszkopty i przygotowujemy dwie masy. Całość jednak nie jest aż tak trudna, jak mogłoby się wydawać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na Kopciuszka według Siostry Anastazji

Składniki na biszkopt:

  • 8 jaja

  • 8 łyżki cukru

  • 8 czubatych łyżek mąki tortowej

  • 1/2 szklanki maku

Składniki na masę budyniową:

  • 500 ml mleka

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 4 łyżki cukru

  • 200 g masła

Składniki na masę śmietanową:

  • 500 ml kremówki

  • 1 galaretka żółta lub czerwona

  • 1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników

  • 1/2 szklanki rumu

  • 100 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Masło wyjmujemy z lodówki, żeby się ociepliło. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy do nich przesianą mąkę. Miksujemy na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ze sobą obie masy jajeczne. Zawartość miski dzielimy na pół i do jednej z nich dodajemy mak. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.

Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 21 × 32 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na nie masy biszkoptowe. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko podgrzewamy do wrzenia, uprzednio dodając do niego cukier. Do gotującego mleka wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając zawartość garnka. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy do niego chłodny budyń. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder w ilości do smaku. Następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i krótko miksujemy.

Składamy ciasto w następujący sposób: na jasnym biszkopcie rozprowadzamy całość masy budyniowej. Przykrywamy go biszkoptem z makiem, na który z kolei wykładamy masę śmietanową. Wierzch ciasta wykładamy herbatnikami nasączonymi rumem. Całość dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Sprawdźcie również nasze inne propozycje na przekładane desery. Szczególnie polecamy ten pyszny miodownik. Nie zawiodą was także proste andruty, czyli deser wielu z nas dobrze znany z czasów dzieciństwa.

przygotowywanie masy
przygotowywanie masy

Źródło zdjęcia: canva/Magone

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smakinatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram