Smakosze.pl Przepisy Bosko pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli
canva/LightFieldStudios

Bosko pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli

9 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Obiad z ich udziałem jest smaczny i sycący. Dziś polecamy wam pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli. Ten nietypowy dodatek bardzo dobrze spisuje się w kotletach, bo dodaje im głębokiego, wyraźnego smaku.

Por nie jest zbyt popularny w naszej kuchni. Zwykle dodajemy go do rosołu i innych zup. A to lekko pikantne warzywo potrafi podnieść smak niejednej potrawy. Decydując się na jego dodatek, możesz użyć części białej, która jest łagodniejsza w smaku lub zielonej, sporo ostrzejszej.

Bosko pyszne, lekko pikantne mielone z porem zamiast cebuli

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

  • pół pora

  • olej do smażenia

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

Przygotowanie kotletów mielonych z porem

Por oczyść, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą, osącz. Por drobno posiekaj. Zeszklij go na patelni z 2 łyżkami oleju. Przestudź.

Do mielonego mięsa dodaj podsmażony por, jajko i 3-4 łyżki tartej bułki, a także sól i pieprz. Wymieszaj, a potem dokładnie wyrób mięsną masę. Odstaw ją na pół godziny do lodówki.

Z mięsnej masy zwilżonymi lub natłuszczonymi dłońmi formuj spore, lekko spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je po 4-5 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Wskazówka: Jeśli chcesz mieć pewność, że kotlety doszły też w środku, po obsmażeniu przełóż je na blachę i wstaw na 10-15 minut do piekarnika o temp. 180 st. C.

Po więcej ciekawych inspiracji na kotlety mielone zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na chrupiące mielone bez tartej bułki , a także na kotlety mielone nadziewane serem feta .

smażenie pora
smażenie pora

Źródło zdjęcia: canva /vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy