Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zniewalająco chrupiące mielone bez bułki tartej
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.11.2021 01:00

Zniewalająco chrupiące mielone bez bułki tartej

kotlety mielone
canva/minadezhda

Kotlety mielone mają sporą rzeszę fanów. Są wśród nich osoby je przygotowujące i spożywające, dorośli i dzieci. Nic dziwnego, mielone łatwo zrobić, a smakują doskonale. Dziś podamy wam przepis na chrupiące kotlety mielone bez tartej bułki. Koniecznie go przetestujcie.

Kotlety mielone są tradycyjnym daniem polskiej kuchni. Jednak o tym, że często je przyrządzamy, decyduje przede wszystkim prostota ich przygotowania. Oczywiście nie bez znaczenia jest ich smak, na który składa się soczyste wnętrze i chrupiąca panierka.

Do panierowania kotletów mielonych zwykle używamy tartej bułki. Jednak ma ona tę wadę, że chłonie sporo tłuszczu. Doskonałe rozwiązanie w tej sytuacji ma dla was Karol Okrasa. Znawca polskiej kuchni radzi, żeby tartą bułkę zastąpić płatkami owsianymi. Po usmażeniu chrupią jeszcze lepiej niż bułka, nie chłoną tyle tłuszczu i są o wiele zdrowsze.

Zniewalająco chrupiące mielone bez bułki tartej

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 cebula

  • olej do smażenia

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • 1 szklanka płatków owsianych

Przygotowanie kotletów mielonych

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na 2 łyżkach oleju. Smaż ją na małym ogniu, aż się zeszkli.

Przestudzoną cebulę dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Masę podziel na kilka części i formuj z nich lekko spłaszczone kotlety mielone. Każdy panieruj w płatkach owsianych.

Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety mielone i smaż je po 4-5 minut z każdej strony. Powinny być ładnie zrumienione. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka: Przed panierowaniem płatki owsiane możesz lekko rozdrobnić przy użyciu blendera. Dzięki temu będą lepiej przylegać do powierzchni kotletów.

Inne pomysły na panierkę

Do panierowania kotletów mielonych można też użyć innych produktów. Doskonale w roli panierki spiszą się płatki kukurydziane, które, co ważne, nie zawierają glutenu. Przed panierowaniem warto je rozdrobnić, wkładając do foliowego woreczka i dociskając wałkiem do ciasta.

Gdy zabraknie ci tartej bułki albo zależy ci na zdrowszym panierowaniu, możesz też sięgnąć po zmielone migdały, wiórki kokosowe, sezam czy grysik kukurydziany. Wszystkie te produkty również nie zawierają glutenu, a przy tym nie chłoną zbytnio tłuszczu.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować kotlety mielone w innej wersji, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone nadziewane serem feta, a także przepis na kotlety mielone z piekarnika.

płatki owsiane
płatki owsiane

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsygotujmy, haps, wiszniowka

Zapraszamy na nasz Instagram