Smakosze.pl
Konfitura jabłkowa z imbirem

Canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Prosty przepis na konfiturę jabłkową z imbirem

16 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Konfitura jabłkowa znakomicie sprawdza się w roli dodatków do kanapek, naleśników i deserów. Oczywiście najlepiej smakuje taka, którą przygotujemy samodzielnie. Tym razem wzbogacimy ją o imbir. Dzięki temu konfitura będzie jeszcze pyszniejsza i wyrazista.

Konfitury i jabłka od dawien dawna idą ze sobą w parze. W każdym domostwie specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy stawiają na dodatek cynamonu. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po mniej oczywisty składnik.

Placki ziemniaczane bez jajka i mąki

Placki ziemniaczane bez jajka i mąki - bosko chrupiące

CZYTAJ DALEJ

Wyborna konfitura jabłkowa z dodatkiem imbiru

Nie od dziś wiadomo, że domowe konfitury potrafią swoim smakiem przyprawić o szczery zachwyt. Nie inaczej jest w przypadku przetworów na bazie jabłek. Jesienią warto zadbać o swoją odporność, w związku z tym nie zaszkodzi dodać do konfitury trochę imbiru. Korzystnie wpłynie to również na smak specjału. Jakich produktów potrzebujemy?

  • 1 kg jabłek

  • 50 g imbiru

  • 3 cytryny

  • 1 kg cukru żelującego 1:1

Przepis na konfiturę jabłkową z imbirem

Na początku obieramy jabłka i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Owoce kroimy na niewielkie kawałki. Z cytryn wyciskamy sok. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko umieszczamy w garnku razem z cukrem żelującym.

Mieszankę podgrzewamy i jednocześnie mieszamy. Najlepiej robić to na dużym ogniu. Wszystko powinno zawrzeć. Po kilku minutach powinniśmy otrzymać jednolitą konfiturę. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę.

Gotową konfiturę jabłkową przekładamy do słoiczków, które zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy je do wystygnięcia. W każdym z naczyń możemy wcześniej umieścić po lasce cynamonu. Dzięki temu przetwory nie ściemnieją.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak zrobić idealną konfiturę śliwkową. Warto również wiedzieć, czym różni się konfitura od dżemu.

Konfitura jabłkowa

Canva / nadianb

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielkie Żarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ziemniaki z patelni na szybko. Smażony dodatek do obiadu

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >