Smakosze.pl

Canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Prosty przepis na konfiturę jabłkową z imbirem

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Konfitura jabłkowa znakomicie sprawdza się w roli dodatków do kanapek, naleśników i deserów. Oczywiście najlepiej smakuje taka, którą przygotujemy samodzielnie. Tym razem wzbogacimy ją o imbir. Dzięki temu konfitura będzie jeszcze pyszniejsza i wyrazista.

Konfitury i jabłka od dawien dawna idą ze sobą w parze. W każdym domostwie specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy stawiają na dodatek cynamonu. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po mniej oczywisty składnik.

Wyborna konfitura jabłkowa z dodatkiem imbiru

Nie od dziś wiadomo, że domowe konfitury potrafią swoim smakiem przyprawić o szczery zachwyt. Nie inaczej jest w przypadku przetworów na bazie jabłek. Jesienią warto zadbać o swoją odporność, w związku z tym nie zaszkodzi dodać do konfitury trochę imbiru. Korzystnie wpłynie to również na smak specjału. Jakich produktów potrzebujemy?

  • 1 kg jabłek

  • 50 g imbiru

  • 3 cytryny

  • 1 kg cukru żelującego 1:1

Przepis na konfiturę jabłkową z imbirem

Na początku obieramy jabłka i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Owoce kroimy na niewielkie kawałki. Z cytryn wyciskamy sok. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko umieszczamy w garnku razem z cukrem żelującym.

Mieszankę podgrzewamy i jednocześnie mieszamy. Najlepiej robić to na dużym ogniu. Wszystko powinno zawrzeć. Po kilku minutach powinniśmy otrzymać jednolitą konfiturę. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę.

Gotową konfiturę jabłkową przekładamy do słoiczków, które zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy je do wystygnięcia. W każdym z naczyń możemy wcześniej umieścić po lasce cynamonu. Dzięki temu przetwory nie ściemnieją.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak zrobić idealną konfiturę śliwkową . Warto również wiedzieć, czym różni się konfitura od dżemu .

Konfitura jabłkowa
Canva / nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielkie Żarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >