Smakosze.pl

Canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Prosty przepis na konfiturę jabłkową z imbirem

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Konfitura jabłkowa znakomicie sprawdza się w roli dodatków do kanapek, naleśników i deserów. Oczywiście najlepiej smakuje taka, którą przygotujemy samodzielnie. Tym razem wzbogacimy ją o imbir. Dzięki temu konfitura będzie jeszcze pyszniejsza i wyrazista.

Konfitury i jabłka od dawien dawna idą ze sobą w parze. W każdym domostwie specjał przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy stawiają na dodatek cynamonu. Jednak równie dobrze możemy sięgnąć po mniej oczywisty składnik.

Wyborna konfitura jabłkowa z dodatkiem imbiru

Nie od dziś wiadomo, że domowe konfitury potrafią swoim smakiem przyprawić o szczery zachwyt. Nie inaczej jest w przypadku przetworów na bazie jabłek. Jesienią warto zadbać o swoją odporność, w związku z tym nie zaszkodzi dodać do konfitury trochę imbiru. Korzystnie wpłynie to również na smak specjału. Jakich produktów potrzebujemy?

  • 1 kg jabłek

  • 50 g imbiru

  • 3 cytryny

  • 1 kg cukru żelującego 1:1

Przepis na konfiturę jabłkową z imbirem

Na początku obieramy jabłka i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Owoce kroimy na niewielkie kawałki. Z cytryn wyciskamy sok. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko umieszczamy w garnku razem z cukrem żelującym.

Mieszankę podgrzewamy i jednocześnie mieszamy. Najlepiej robić to na dużym ogniu. Wszystko powinno zawrzeć. Po kilku minutach powinniśmy otrzymać jednolitą konfiturę. Podgrzewamy ją jeszcze przez chwilę.

Gotową konfiturę jabłkową przekładamy do słoiczków, które zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy je do wystygnięcia. W każdym z naczyń możemy wcześniej umieścić po lasce cynamonu. Dzięki temu przetwory nie ściemnieją.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak zrobić idealną konfiturę śliwkową . Warto również wiedzieć, czym różni się konfitura od dżemu .

Konfitura jabłkowa
Canva / nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielkie Żarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >