Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Brokuły w fantastycznym cieście - prośby o dokładkę są pewne
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.09.2021 02:00

Brokuły w fantastycznym cieście - prośby o dokładkę są pewne

Brokuły w cieście
canva/ildipapp

Brokuły w cieście naleśnikowym to szybka przekąska, która sprawi, że warzywo często będzie pojawiać się na Twoim stole. Delikatny brokuł w złocistej panierce może być również dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub warzywnych. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite brokuły w cieście.

Brokuły często pomijane są w naszym menu. Jeśli nie lubisz smaku gotowanych brokułów, przygotuj je w delikatnym cieście naleśnikowym i panierce. Doskonale doprawione ciasto i krucha, złocista panierka sprawi, że przekonasz do brokułów nawet największego niejadka.

Pamiętaj, że brokuły są źródłem wielu witamin i związków, które wzmacniają organizm i zapobiegają powstaniom nowotworów. Nie może ich więc zabraknąć w Twojej diecie.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, ale szybki obiad - tu znajdziesz przepis na brokuły zapiekane z serem. Przygotowanie dania zajmie Ci kilkanaście minut.

Przepis na brokuły w cieście

Składniki:

  • świeży brokuł

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mleka

  • 2 jajka

  • bułka tarta do obtoczenia brokułów

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować brokuły w cieście?

Przygotuj ciasto na naleśniki: mleko, mąkę, jajka, szczyptę soli, pieprzu zmiksuj na jednolitą, gładką masę, następnie odstaw na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

Brokuł podziel na mniejsze części i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie od 5 do 7 minut, aby warzywo było al dente, następnie ostudź je pod bieżącą, zimną wodą i odstaw.

Osuszone różyczki brokułu obtaczaj kolejno w cieście naleśnikowym i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka nabierze złocistego koloru.

Smacznego.