Smakosze.pl Przepisy Brokuły w serowej panierce. Prosty przepis na szybką i zdrową przekąskę
Screen z filmu pochodzi z kanału Ale Kuchnia na YouTube

Brokuły w serowej panierce. Prosty przepis na szybką i zdrową przekąskę

20 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Brokuły w serowej panierce są szybką, tanią i zdrową przekąską dla całej rodziny. Różyczki kalafiora moczone w jajku, mleku i przyprawach, następnie panierowane w serze i bułce tartej smakują fenomenalnie. Do brokułów przygotuj sos na bazie sera islandzkiego, wszyscy będą zachwyceni.

Brokuły w serowej panierce to jedna z lepszych przekąsek, jakie jadłam. Po upieczeniu są lekko chrupiące i przepyszne. Danie uzupełniam sosem na bazie sera skyr z odrobiną jogurtu naturalnego. Sos doprawiam czosnkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Tak podana przekąską znika w mgnieniu oka.

W sezonie gorąco polecam wykorzystać świeże warzywo, zimą możemy ratować się mrożonką, jednak wcześniej musimy rozmrozić brokuła w temperaturze pokojowej i dokładnie go osuszyć. Brokuły w serowej panierce są tanią przekąską, wykorzystamy do niej wiele składników, które z pewnością są w domu.

Brokuły w serowej panierce podane z sosem są doskonale doprawione, sycące, ale i zdrowe. Zarówno brokuły, jak i skyr zawierają wiele cennych dla naszego organizmu związków. Brokuły to źródło antyoksydantów i witamin, natomiast ser typu islandzkiego jest bogatym źródłem białka.

Brokuły w serowej panierce, czyli szybka i zdrowa przekąska

Składniki:

  • brokuł

  • pół szklanki startego sera żółtego, np. gouda

  • 2 jajka

  • 3 łyżki mleka

  • 1/3 szklanki bułki tartej

  • sól, pieprz

  • szczypta papryki słodkiej mielonej

  • oliwa z oliwek

Składniki na sos czosnkowo- ziołowy:

  • 2 duże ząbki czosnku

  • mały jogurt typu islandzkiego- skyr

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%

  • łyżka posiekanego koperku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

Jak zrobić szybką i lekką przekąskę? Brokuły w serowej panierce będą gotowe w kilkanaście minut

Brokuł podziel na malutki różyczki. Na głębokim talerzu wymieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą, pieprzem, papryką mieloną. Na drugi talerz wsyp starty ser i wymieszaj go z bułką tartą, dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, nastaw piekarnik na 180 stopni C.

Różyczki brokuła panieruj kolejno w rozmąconych jajkach z mlekiem, następnie w serach i bułce tartej i wyłóż na blachę, skrop oliwą, piecz około 25 minut. W tym czasie przygotuj sos: posiekany koperek i natkę pietruszki wymieszaj z jogurtem i skyrem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i ponownie wymieszaj.

Upieczone brokuły w serowej panierce podawaj od razu z domowy sosem czosnkowo- ziołowym, smacznego.

Pomysł na równie pyszną i szybką przekąskę? Pieczony kalafior w curry i pieczone pieczarki , koniecznie musisz spróbować. Są również doskonałym dodatkiem do dań z grilla.

Różyczki brokuła
canva/ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cookingforemily

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy