Pieczony kalafior z curry. Pyszna przekąska z niewielkie pieniądze
Pieczony kalafior z curry jest znakomitym dodatkiem do obiadu. Przyrządzone w piekarniku warzywo nie tylko zachowuje składniki odżywcze, ale też zachwyca smakiem. Wszystko dzięki bogatej mieszance przypraw, która sprawia, że lekko słodkie różyczki nabierają charakteru. Koniecznie spróbujcie.
Pieczony kalafior z curry zachwyci od pierwszego kęsa. Pełne aromatu warzywo z powodzeniem zastąpi surówkę czy sałatkę, doskonale komponując się z mięsami z grilla, kotletami mielonymi czy nawet klasycznym schabowym.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by podać go także jako zdrową przekąskę w towarzystwie smakowitych sosów. Łącząc go natomiast z dowolną kaszą i ciecierzycą z wody, uzyskacie ekspresowe wegańskie danie obiadowe. Możliwości jest wiele — warto się skusić.
Przepis na wyśmienity pieczony kalafior z curry
Składniki:
1 kalafior
4-6 łyżek oleju rzepakowego
2-3 ząbki czosnku lub spora łyżeczka przyprawy granulowanej
pół łyżeczki przyprawy curry
pół łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
pół łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
sól w ilości do smaku
Jak zrobić pieczony kalafior z curry? Są dwa sposoby
Warzywo w przyprawach można upiec dwojako - w całości lub po podzieleniu go na różyczki. W każdej opcji wykorzystamy te same przyprawy, więc decyzja należy do was. Zaczynamy od umycia kalafiora, a potem usuwamy liście oraz głąb. Warto zachować je do przyrządzania bulionów warzywnych.
W misce łączymy olej ze wszystkimi przyprawami. Ilość tłuszczu dobieramy do ilości kalafiora. Przygotowaną mieszanką nacieramy warzywo i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Jeżeli pieczemy kalafiora w całości, wstawiamy go na mniej więcej godzinę, a przed wyjęciem sprawdzamy, czy zmiękł przy pomocy drewnianego patyczka. Różyczki będą gotowe już po 10-20 minutach pieczenia. Czas ich przyrządzania będzie zależał od wielkości — mniejsze kawałki będą gotowe szybciej.
Wskazówka: pieczenie kalafiora w całości możecie przyspieszyć. Wystarczy, że podgotujecie główkę przez 10-15 minut przed dodaniem przypraw. Wtedy wystarczy 20 minut, by go przygotować.
Po inne przepisy na dania z kalafiorem zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na tani obiad niczym ryba po grecku, w którym to warzywa gra pierwsze skrzypce. Być może skusi was też prosty patent na kalafiora w panierce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami
Obłędne kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce. Sekret tkwi w 2 składnikach
Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych