Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 20.08.2022 19:44

Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów

konfitura z czerwonej cebuli
canva/LiliGraphie

Szukacie wyjątkowego, pysznego dodatku do kanapek, mięs i serów? Zamiast kupować kolejny sos, przygotujcie obłędną, domową konfiturę z czerwonej cebuli. Robi się ją szybko i prosto z niewyszukanych składników. Można ją przygotować też na zapas, by zawsze mieć pod ręką ten niezwykły dodatek.

Co zwykle podajecie do kanapek, mięs i serów? Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju gotowe sosy, np. musztarda, keczup, majonez. Są smaczne, ale w ich składzie znajduje się wiele zbędnych składników.

Jeśli więc chcecie podać do kanapek, pasztetu czy pieczonego mięsa coś smacznego i naturalnego, przygotujcie konfiturę z cebuli. Można ją zrobić z cebuli żółtej, białej lub czerwonej, jednak ta ostatnia będzie miała najatrakcyjniejszy kolor.

Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli?

Składniki:

  • 3 duże czerwone cebule

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • 3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego

  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina

  • 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego

  • tymianek

  • sól, pieprz

Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli

Cebule obierz, pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej olej, dodaj masło i wsyp cebulę. Smaż ją na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się szklista.

Do rondelka z cebulą wsyp cukier, chwilę przesmaż, mieszając. Wlej też wino i ocet, dodaj szczyptę tymianku, trochę soli i pieprzu.

Cebulę duś na małym ogniu do czasu, aż wchłonie niemal cały płyn i zrobi się miękka. Po wystudzeniu jest gotowa do podania.

Wskazówka:

Gorącą konfiturę możesz nałożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, ustawić na pokrywkach i pozostawić do wystygnięcia. Potem trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na konfiturę z buraków, a także na konfiturę śliwkową z imbirem.

czerwona cebula
canva/golfbress

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku