Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów
Szukacie wyjątkowego, pysznego dodatku do kanapek, mięs i serów? Zamiast kupować kolejny sos, przygotujcie obłędną, domową konfiturę z czerwonej cebuli. Robi się ją szybko i prosto z niewyszukanych składników. Można ją przygotować też na zapas, by zawsze mieć pod ręką ten niezwykły dodatek.
Co zwykle podajecie do kanapek, mięs i serów? Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju gotowe sosy, np. musztarda, keczup, majonez. Są smaczne, ale w ich składzie znajduje się wiele zbędnych składników.
Jeśli więc chcecie podać do kanapek, pasztetu czy pieczonego mięsa coś smacznego i naturalnego, przygotujcie konfiturę z cebuli. Można ją zrobić z cebuli żółtej, białej lub czerwonej, jednak ta ostatnia będzie miała najatrakcyjniejszy kolor.
Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli?
Składniki:
3 duże czerwone cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli
Cebule obierz, pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej olej, dodaj masło i wsyp cebulę. Smaż ją na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się szklista.
Do rondelka z cebulą wsyp cukier, chwilę przesmaż, mieszając. Wlej też wino i ocet, dodaj szczyptę tymianku, trochę soli i pieprzu.
Cebulę duś na małym ogniu do czasu, aż wchłonie niemal cały płyn i zrobi się miękka. Po wystudzeniu jest gotowa do podania.
Wskazówka:
Gorącą konfiturę możesz nałożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, ustawić na pokrywkach i pozostawić do wystygnięcia. Potem trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na konfiturę z buraków, a także na konfiturę śliwkową z imbirem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsza ekspresowa szarlotka. Zapomnij o wyrabianiu ciasta
Jak usmażyć idealne frytki? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 sztuczce
Cukinia w słoikach na zimę bez octu i cukru. Lepsza nawet od ogórków
Źródło: akademiasmaku