Obłędna konfitura z czerwonej cebuli. Doskonały dodatek do mięs i serów
![konfitura z czerwonej cebuli](https://images.iberion.media/images/1920/5dyfrl_XLQ_Qy_QU_Vx_Od_Nex0x_konfitura_z_czerwonej_cebuli_67c91f9342.jpg)
Szukacie wyjątkowego, pysznego dodatku do kanapek, mięs i serów? Zamiast kupować kolejny sos, przygotujcie obłędną, domową konfiturę z czerwonej cebuli. Robi się ją szybko i prosto z niewyszukanych składników. Można ją przygotować też na zapas, by zawsze mieć pod ręką ten niezwykły dodatek.
Co zwykle podajecie do kanapek, mięs i serów? Zazwyczaj są to wszelkiego rodzaju gotowe sosy, np. musztarda, keczup, majonez. Są smaczne, ale w ich składzie znajduje się wiele zbędnych składników.
Jeśli więc chcecie podać do kanapek, pasztetu czy pieczonego mięsa coś smacznego i naturalnego, przygotujcie konfiturę z cebuli. Można ją zrobić z cebuli żółtej, białej lub czerwonej, jednak ta ostatnia będzie miała najatrakcyjniejszy kolor.
Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli?
Składniki:
3 duże czerwone cebule
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie konfitury z czerwonej cebuli
Cebule obierz, pokrój w piórka. W rondelku rozgrzej olej, dodaj masło i wsyp cebulę. Smaż ją na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zrobi się szklista.
Do rondelka z cebulą wsyp cukier, chwilę przesmaż, mieszając. Wlej też wino i ocet, dodaj szczyptę tymianku, trochę soli i pieprzu.
Cebulę duś na małym ogniu do czasu, aż wchłonie niemal cały płyn i zrobi się miękka. Po wystudzeniu jest gotowa do podania.
Wskazówka:
Gorącą konfiturę możesz nałożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, ustawić na pokrywkach i pozostawić do wystygnięcia. Potem trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na konfiturę z buraków, a także na konfiturę śliwkową z imbirem.
![czerwona cebula](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2hZbj8RU5MtwbaEaLncQS5/e6b1aa8097a79a787c8ffaf13c244902/konfitura_z_czerwonej_cebuli__2_.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsza ekspresowa szarlotka. Zapomnij o wyrabianiu ciasta
Jak usmażyć idealne frytki? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 sztuczce
Cukinia w słoikach na zimę bez octu i cukru. Lepsza nawet od ogórków
Źródło: akademiasmaku
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T153807_038_c2cb5f3b91.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)