Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty pomysł na pieczarki z piekarnika. Idealna przekąska

Prosty pomysł na pieczarki z piekarnika. Idealna przekąska

Pieczarki z piekarnika to idealna przekąska
canva/Roksana Bashyrova

Pieczarki z piekarnika są prostym i smacznym pomysłem na przekąskę lub dodatek do obiadu. Aromatyczne grzyby w towarzystwie przypraw nabierają charakteru, a przyrządzenie ich w piecu sprawia, że pozostają lekkie. Musicie spróbować.

Przygotowanie smacznych pieczarek z piekarnika wcale nie jest trudne. W przeciwieństwie do smażonych nie wymagają dodatku tłuszczu, więc będą lżejsze, a wciąż smaczne. Sekretem tego rarytasu jest prosta marynata, która sprawia, że grzyby są pełne aromatu. Skusicie się?

Przepis na wyborne pieczarki z piekarnika

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 większa łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Opcjonalne dodatki:

  • natka pietruszki

  • starty na tarce ulubiony ser żółty

Smakowite pieczarki z piekarnika przygotujesz w kilka chwil. Przepis jest prosty

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg. Pieczarki oczyszczamy i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Podpiekamy przez kwadrans.

W tym czasie w dużej misce łączymy ze sobą czosnek, tymianek, sok z cytryny i sól oraz pieprz. Pieczarki z piekarnika zanurzamy w przygotowanej marynacie i dokładnie je nią pokrywamy.

Grzyby ponownie układamy na blasze i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Podajemy na ciepło. Można posypać świeżą natką pietruszki lub przez ostatnie 2-3 minuty zapiekać ze startym serem żółtym. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przyrządzenie pieczarek. Szczególnie polecamy faszerowane kapelusze z warzywami, a także prosty patent na usmażenie grzybów w chrupiącej panierce.

Pieczarki z piekarnika są wyśmienite
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska.pl