Smakosze.pl Przepisy Budyniowe racuchy na maślance. Wybitnie smaczne i puszyste
canva/YelenaYemchuk

Budyniowe racuchy na maślance. Wybitnie smaczne i puszyste

31 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy dla was pyszną propozycję. Są nią budyniowe racuchy na maślance. Stają się wybitnie smaczne i puszyste dzięki dodatkowi aromatycznego proszku i kwaskowego płynu. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, bo dzięki dodatkowi proszku do pieczenia szybko rosną już na patelni. Racuchy to prosta potrawa, za którą przepadają niemal wszyscy. Trudno nie lubić ich za tę cudowną puszystość, miękkość i smak. Zazwyczaj posypuje się je cukrem pudrem, a do ciasta dodaje kawałki owoców. Dzięki temu stanowią prawdziwą ucztę dla łasuchów.

Puszystość racuchów jest zwykle zasługą dodanych drożdży lub proszku do pieczenia. Jednak inne składniki też mają wpływ na ich lekkość i smak. My tym razem rozrobimy ciasto maślanką, a nie mlekiem i wzbogacimy je budyniem w proszku. Dzięki temu zyskają jeszcze większą delikatność niż zwykle.

Jak zrobić wyjątkowo puszyste racuchy?

Składniki:

  • 30 dag mąki

  • 2 jajka

  • 1 łyżka cukru

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • ok. 300 ml maślanki

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie racuchów z budyniem na maślance

Mąkę wsyp do miski. Dodaj do niej cukier, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Białka oddziel od żółtek.

Żółtka dodaj do mąki, białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodaj też maślankę i całość zmiksuj. Na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na niej porcje ciasta. Smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Przed podaniem racuchy oprósz cukrem pudrem. Zamiast tego możesz je podać np. z konfiturą czy dżemem.

Wskazówka:

Do ciasta na racuchy warto dodać 2 jabłka pokrojone na kawałki. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i pożywniejsze. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na racuchy drożdżowe z brzoskwiniami , a także na racuchy w fit wersji .

maślanka
canva/SafakOguz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy