Bulion z obierek po włoszczyźnie
Czy macie czasami wyrzuty sumienia, że marnujecie żywność? Że wyrzucacie np. czerstwe pieczywo czy obierki z warzyw? Niemarnowanie jedzenie jest nie tylko modne, ale i mocno uzasadnione. Dlatego dzisiaj podamy wam przepis na bulion z obierek po włoszczyźnie.
Niemarnowanie żywności wpisuje się w ruch zero waste, czyli dążenie do ograniczenia strat i odpadów do minimum. Jest to działanie proekologiczne, które jest też korzystne dla naszej kieszeni.
Dziś pokażemy wam, jak można wykorzystać obierki po włoszczyźnie. By jednak można było przygotować z nich potrawę, warzywa przed obraniem muszą być dokładnie oczyszczone. Możecie je wyszorować szczoteczką i opłukać, ale wcześniej warto je namoczyć w roztworze wody i octu (do 2 l wody wystarczy wlać niepełną szklankę octu).
Z myślą o przygotowaniu bulionu na obierkach, gromadźcie więc usunięte z warzyw skórki. Wkładajcie je do foliowej torebki, a potem do zamrażarki. Gdy uzbiera się ich sporo, możecie ugotować bulion. Będzie smaczny i bardzo wartościowy, bo w skórkach warzyw znajduje się najwięcej cennych składników.
Bulion z obierek po włoszczyźnie
Składniki:
-
40-50 dag obierek z włoszczyzny
-
garść łupin z cebuli
-
2 l wody
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól
Przygotowanie bulionu z obierek
W garnku zagotuj wodę. Włóż do niej zamrożone obierki i łupiny z cebuli, ponownie zagotuj.
Dodaj oliwę z oliwek. Całość gotuj ok. 2 godziny na małym ogniu przy uchylonej pokrywce.
Bulion przelej przez sito, by odcedzić obierki. Posól go, by był trwalszy.
Gorący rozlej do słoików, zakręć. Wystudzony trzymaj w lodówce i używaj jako bazę do zup. Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na wykorzystanie obierek z warzyw. Zobacz, co możesz przygotować z obierek po ziemniakach , a także dowiedz się, jak możesz wykorzystać obierki z ogórków .
Źródło zdjęcia: canva/chef2323@hotmail.co.uk kevin
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: absolutniedobre