Smakosze.pl Przepisy Bulion z obierek po włoszczyźnie
canva/undefined undefined

Bulion z obierek po włoszczyźnie

18 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy macie czasami wyrzuty sumienia, że marnujecie żywność? Że wyrzucacie np. czerstwe pieczywo czy obierki z warzyw? Niemarnowanie jedzenie jest nie tylko modne, ale i mocno uzasadnione. Dlatego dzisiaj podamy wam przepis na bulion z obierek po włoszczyźnie.

Niemarnowanie żywności wpisuje się w ruch zero waste, czyli dążenie do ograniczenia strat i odpadów do minimum. Jest to działanie proekologiczne, które jest też korzystne dla naszej kieszeni.

Dziś pokażemy wam, jak można wykorzystać obierki po włoszczyźnie. By jednak można było przygotować z nich potrawę, warzywa przed obraniem muszą być dokładnie oczyszczone. Możecie je wyszorować szczoteczką i opłukać, ale wcześniej warto je namoczyć w roztworze wody i octu (do 2 l wody wystarczy wlać niepełną szklankę octu).

Z myślą o przygotowaniu bulionu na obierkach, gromadźcie więc usunięte z warzyw skórki. Wkładajcie je do foliowej torebki, a potem do zamrażarki. Gdy uzbiera się ich sporo, możecie ugotować bulion. Będzie smaczny i bardzo wartościowy, bo w skórkach warzyw znajduje się najwięcej cennych składników.

Bulion z obierek po włoszczyźnie

Składniki:

  • 40-50 dag obierek z włoszczyzny

  • garść łupin z cebuli

  • 2 l wody

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól

Przygotowanie bulionu z obierek

W garnku zagotuj wodę. Włóż do niej zamrożone obierki i łupiny z cebuli, ponownie zagotuj.

Dodaj oliwę z oliwek. Całość gotuj ok. 2 godziny na małym ogniu przy uchylonej pokrywce.

Bulion przelej przez sito, by odcedzić obierki. Posól go, by był trwalszy.

Gorący rozlej do słoików, zakręć. Wystudzony trzymaj w lodówce i używaj jako bazę do zup. Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na wykorzystanie obierek z warzyw. Zobacz, co możesz przygotować z obierek po ziemniakach , a także dowiedz się, jak możesz wykorzystać obierki z ogórków .

obierki z warzyw
obierki z warzyw

Źródło zdjęcia: canva/chef2323@hotmail.co.uk kevin

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: absolutniedobre

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy