Smakosze.pl
Obieranie ogórka

canva/pixelshot

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

14 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Jedząc ogórki, często je obieramy, a skórki niemal odruchowo wrzucamy do kosza. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż można je wykorzystać. Zdradzamy, co warto z nimi zrobić.

Z ogórka przygotujecie zarówno pyszną surówkę, jak i smaczną kiszonkę. Czy można jednak coś zrobić z obierkami, które pozostaną? Wyjaśniamy, dlaczego nie powinniśmy ich wyrzucać.

Co zrobić z obierkami po ogórkach?

Jedna szklanka ogórka ze skórką pokrywa aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Ogórki zawierają także antyoksydanty i błonnik. Zdecydowanie warto zatem włączyć je do swojej diety. Zwłaszcza że jest niskokaloryczny.

Wspomniany już błonnik zawarty jest przede wszystkim w skórce warzywa. Z tego względu do przygotowania sałatek czy kanapek warto sięgać po nieobrane warzywo. Dostarczymy sobie tym samym porcję tego usprawniającego procesy trawienne składnika.

Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

CZYTAJ DALEJ

Jeśli jednak postanowimy ogórki obrać, nie wyrzucajmy skórek. Możemy z nich z powodzeniem przyrządzić pyszną wodę smakową, która pomoże nam, chociaż częściowo, uratować zawarte w obierkach witaminy i minerały.

Zalejmy skórki przefiltrowaną wodą z kranu lub wodą mineralną i wstawmy do lodówki. Po dwóch godzinach będziemy mogli cieszyć się pysznym smakiem. Taką wodę możemy też wykonać, wykorzystując ogórkowe plastry.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Woda infuzowana jest doskonałą opcją dla osób, które nie lubią jej smaku. Dzięki prostemu trikowi, nawadnianie organizmu będzie zatem dużo przyjemniejsze. Do ogórkowej wody warto dodać miodu lub soku z cytryny, aby jeszcze dodatkowo podnieść prozdrowotne wartości tego napoju.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Skórki ogórka pomogą nam również w walce z mrówkami. Zapach tego warzywa działa na nie odstraszająco. Zawierają one też substancję, która działa na nie jak trucizna.

Jeśli więc chcemy skutecznie pozbyć się mrówek ze swojej kuchni, warto położyć obierki w miejscu, gdzie najczęściej się pojawiają. Problem szybko zniknie.

Woda infuzowana ogórkiem i miętą

Woda infuzowana ogórkiem i miętą

Źródło zdjęcia: canva/vampir321rusphotos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy seler naciowy można mrozić?

Czytaj więcej >
Szuflada pod piekarnikiem

Porady

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Czytaj więcej >
Bigos

Porady

Jak uratować przesolony lub za kwaśny bigos?

Czytaj więcej >
Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >