Jak wykorzystać obierki po ogórkach?
Jedząc ogórki, często je obieramy, a skórki niemal odruchowo wrzucamy do kosza. Zupełnie niepotrzebnie, gdyż można je wykorzystać. Zdradzamy, co warto z nimi zrobić.
Z ogórka przygotujecie zarówno pyszną surówkę, jak i smaczną kiszonkę. Czy można jednak coś zrobić z obierkami, które pozostaną? Wyjaśniamy, dlaczego nie powinniśmy ich wyrzucać.
Co zrobić z obierkami po ogórkach?
Jedna szklanka ogórka ze skórką pokrywa aż 14 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Ogórki zawierają także antyoksydanty i błonnik. Zdecydowanie warto zatem włączyć je do swojej diety. Zwłaszcza że jest niskokaloryczny.
Wspomniany już błonnik zawarty jest przede wszystkim w skórce warzywa. Z tego względu do przygotowania sałatek czy kanapek warto sięgać po nieobrane warzywo. Dostarczymy sobie tym samym porcję tego usprawniającego procesy trawienne składnika.
Jeśli jednak postanowimy ogórki obrać, nie wyrzucajmy skórek. Możemy z nich z powodzeniem przyrządzić pyszną wodę smakową, która pomoże nam, chociaż częściowo, uratować zawarte w obierkach witaminy i minerały.
Zalejmy skórki przefiltrowaną wodą z kranu lub wodą mineralną i wstawmy do lodówki. Po dwóch godzinach będziemy mogli cieszyć się pysznym smakiem. Taką wodę możemy też wykonać, wykorzystując ogórkowe plastry.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Woda infuzowana jest doskonałą opcją dla osób, które nie lubią jej smaku. Dzięki prostemu trikowi, nawadnianie organizmu będzie zatem dużo przyjemniejsze. Do ogórkowej wody warto dodać miodu lub soku z cytryny, aby jeszcze dodatkowo podnieść prozdrowotne wartości tego napoju.
Skórki ogórka pomogą nam również w walce z mrówkami. Zapach tego warzywa działa na nie odstraszająco. Zawierają one też substancję, która działa na nie jak trucizna.
Jeśli więc chcemy skutecznie pozbyć się mrówek ze swojej kuchni, warto położyć obierki w miejscu, gdzie najczęściej się pojawiają. Problem szybko zniknie.
Źródło zdjęcia: canva/vampir321rusphotos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker