Buraczki do słoików z papryką i cebulą. Gotowy dodatek do zimowego obiadu
Buraczki do słoików zimą znajdą z pewnością wielu amatorów. Sałatka z gotowanych buraków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy ją tylko otworzyć. Sekretem smaku tego przetworu jest aromatyczna zalewa z octu, cukru i soli. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowanie domowych przetworów. Marynowane i kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do obiadu, są również bardzo zdrowe. Buraczki do słoików to jedne z tych przetworów, które muszą być w każdej spiżarni.
Przed przygotowaniem buraczków do słoików dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki oraz zakrętki. Musimy dobrze dopasować zakrętki do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie odpowiednia, do słoików dostanie się powietrze i buraczki się zepsują.
Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której sałatka będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu. Buraczki do słoików pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut, studzimy i odstawiamy do spiżarni. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do obiadu w chłodne, zimowe dni.
Buraczki do słoików na zimę. Sałatka z dodatkiem papryki i cebuli będzie hitem zimowych przetworów
Składniki:
-
3 kg buraków
-
500 g cebuli czerwonej
-
3 duże papryki czerwone
Składniki na zalewę:
-
szklanka octu 10%
-
szklanka cukru
-
szklanka wody
-
1,5 łyżki soli
Jak zrobić buraczki do słoików z papryką i cebulą?
Buraki umyj i gotuj do miękkości. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Gdy buraki będą miękkie, ostudź je, obierz i zetrzyj na tarce.
Przygotuj zalewę: w większym garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, ocet, sól. Gotuj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Do garnka wrzuć paprykę i cebulę, gotuj około 8 minut na małym ogniu, następnie dodaj starte buraki i gotuj jeszcze kilka minut.
Całość dokładnie wymieszaj i od razu wkładaj do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 10 minut, następnie ostudź na kuchennym blacie.
Zimne słoiki przełóż do spiżarni, będą pysznym dodatkiem między innymi do kotletów mielonych , czy filetów z kurczaka , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne
-
Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość
Źródło: doradcasmaku