Smakosze.pl
filet z kurczaka z patelni

canva/VeselovaElena

Soczysty filet z kurczaka z patelni. Błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny

6 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Co smacznego można przygotować na szybko? Na przykład soczysty filet z kurczaka z patelni. Wystarczy podać do niego ryż i surówkę, by na stole pojawił się błyskawiczny, pożywny obiad dla całej rodziny. Filet obsmażamy, podduszamy w mieszance dwóch płynów i gotowe. Będzie pyszniejszy niż z nie jednej restauracji.

Jest upał, więc nikt nie ma ochoty na sycące posiłki i długie gotowanie. Jednak obiad zjeść trzeba, najlepiej pożywny. Dlatego dobrą propozycją na główny posiłek w ciągu dnia jest filet z piersi kurczaka z patelni. To delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Jest też bardzo chude, więc z pewnością każdy zje je z ochotą.

rosół

Tradycyjny, ale pachnący latem. Przepis na aromatyczny rosół z lubczykiem

CZYTAJ DALEJ

Przepis na filet z kurczaka z patelni

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka

  • sól, pieprz

  • olej

  • 4-5 łyżek sosu sojowego

  • pół cytryny

Przygotowanie fileta z kurczaka z patelni

Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy przekrój na dwa płaty, lekko rozpłaszcz płaską stroną tłuczka do mięsa, by wyrównać grubość fileta.

Mięso oprósz solą i pieprzem. Patelnię rozgrzej, wlej na nią 2-3 łyżki oleju. Połóż płaty mięsa i zrumień je z dwóch stron.

Potem podlej mięso odrobiną gorącej wody, dodaj sos sojowy i sok wyciśnięty z cytryny. Patelnię przykryj i duś mięso ok. 4 minuty. W połowie duszenia obróć je na drugą stronę.

Wskazówka:

Obsmażone mięso możesz też podlać odrobiną octu balsamicznego i dodać 1-2 łyżeczki miodu. Powstanie pyszny, słodkawy sos.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na delikatne kotlety z filetów kurczaka oraz na filety drobiowe w sosie koperkowym.

filet z kurczaka

canva/nadianb


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >