Całe życie źle kroiłam arbuza. Koleżanka pokazała mi cudowną sztuczkę, nigdy bym na to nie wpadła
Koleżanka zaprosiła mnie ostatnio na niezobowiązujące spotkanie. Na przegryzkę podała między innymi arbuza. Od razu rzucił mi się w oczy zmyślny sposób krojenia owocu. Przy najbliższej okazji zamierzam wypróbować go u siebie w domu.
Już nigdy nie pokroję arbuza inaczej
Nie ma chyba osoby, która nie skusi się latem na kawałek arbuza. Owoc jest słodki i orzeźwiający, po prostu pyszny. Niestety jego jedzenie często kończy się plamami słodkiego soku na dłoniach i odzieży. Mojej koleżance udało się obejść ten problem, krojąc arbuza w pomysłowe i zgrabne słupki.
Klasycznie arbuza przekraja się na pół, a potem kroi w półokręgi. Taką porcję ciężko jednak zjeść, nie narażając się na zabrudzenia. Arbuz pokrojony sposobem mojej koleżanki jest bardzo poręczny i łatwy do zjedzenia na 2 pyszne gryzy. Koniecznie wypróbujcie tę metodę.
Jak najlepiej pokroić arbuza?
Poznana przeze mnie metoda krojenia arbuza nie jest niczym trudnym . Jedyne, czego potrzeba, to ostry nóż, najlepiej z długim ostrzem . Przyda się też duża deska do krojenia no i oczywiście arbuz. Cała czynność zajmie dosłownie 2 minuty .
Wybranego arbuza przekrój na pół w poprze k. Następnie każdą połówkę ułóż na desce tak, by miąższ był na dole. Owoc pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm .
Analogiczne nacięcia zrób w drugą stronę tak, aby tworzyły swego rodzaju kratkę . W ten sposób z arbuza powstały słupki . Teraz wystarczy łapać za część ze skórką i cieszyć się wybornym smakiem owocu bez żadnych skutków ubocznych . Nie mogę się nadziwić, że wcześniej na to nie wpadłam .
Do krojenia wybierz najbardziej słodkiego i soczystego arbuza
Nie od dziś wiadomo, że najlepszy arbuz jest intensywnie czerwony, soczysty i słodki . Jakim sposobem właśnie takiego wybrać w sklepie ? Jest kilka sprawdzonych metod, które ułatwią to zadanie. Dzięki nim możesz cieszyć się doskonałym smakiem owocu .
Dojrzały arbuz ma intensywnie zieloną barwę . Od spodu natomiast, tuż przy łodydze, powinien mieć żółty obszar . W tym właśnie miejscu dotykał ziemi w czasie dojrzewania. Im intensywniejsza żółta barwa, tym smaczniejszy owoc w środku .
Prawdę o stopniu dojrzałości powie opukanie arbuza . Odgłos powinien być wyraźnie głuchy. Świadczy n o tym, że wnętrze pełne jest słodkiego i pysznego soku . Właśnie taki egzemplarz najlepiej włożyć do koszyka . Ta sztuczka będzie wyjątkowo przydatna podczas wybierania arbuza . Większość osób nie zdaje sobie sprawy, jak przydatna jest skórka tego owocu .
Źródło: YouTube @jedzpysznie