Smakosze.pl Porady Całe życie źle kroiłam arbuza. Koleżanka pokazała mi cudowną sztuczkę, nigdy bym na to nie wpadła
Canva / Aleksandr Kichigin

Całe życie źle kroiłam arbuza. Koleżanka pokazała mi cudowną sztuczkę, nigdy bym na to nie wpadła

28 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Koleżanka zaprosiła mnie ostatnio na niezobowiązujące spotkanie. Na przegryzkę podała między innymi arbuza. Od razu rzucił mi się w oczy zmyślny sposób krojenia owocu. Przy najbliższej okazji zamierzam wypróbować go u siebie w domu.

Już nigdy nie pokroję arbuza inaczej

Nie ma chyba osoby, która nie skusi się latem na kawałek arbuza. Owoc jest słodki i orzeźwiający, po prostu pyszny. Niestety jego jedzenie często kończy się plamami słodkiego soku na dłoniach i odzieży. Mojej koleżance udało się obejść ten problem, krojąc arbuza w pomysłowe i zgrabne słupki.

Klasycznie arbuza przekraja się na pół, a potem kroi w półokręgi. Taką porcję ciężko jednak zjeść, nie narażając się na zabrudzenia. Arbuz pokrojony sposobem mojej koleżanki jest bardzo poręczny i łatwy do zjedzenia na 2 pyszne gryzy. Koniecznie wypróbujcie tę metodę.

Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak

Jak najlepiej pokroić arbuza?

Poznana przeze mnie metoda krojenia arbuza nie jest niczym trudnym . Jedyne, czego potrzeba, to ostry nóż, najlepiej z długim ostrzem . Przyda się też duża deska do krojenia no i oczywiście arbuz. Cała czynność zajmie dosłownie 2 minuty .

Wybranego arbuza przekrój na pół w poprze k. Następnie każdą połówkę ułóż na desce tak, by miąższ był na dole. Owoc pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm .

Analogiczne nacięcia zrób w drugą stronę tak, aby tworzyły swego rodzaju kratkę . W ten sposób z arbuza powstały słupki . Teraz wystarczy łapać za część ze skórką i cieszyć się wybornym smakiem owocu bez żadnych skutków ubocznych . Nie mogę się nadziwić, że wcześniej na to nie wpadłam .

Do krojenia wybierz najbardziej słodkiego i soczystego arbuza

Nie od dziś wiadomo, że najlepszy arbuz jest intensywnie czerwony, soczysty i słodki . Jakim sposobem właśnie takiego wybrać w sklepie ? Jest kilka sprawdzonych metod, które ułatwią to zadanie. Dzięki nim możesz cieszyć się doskonałym smakiem owocu .

Dojrzały arbuz ma intensywnie zieloną barwę . Od spodu natomiast, tuż przy łodydze, powinien mieć żółty obszar . W tym właśnie miejscu dotykał ziemi w czasie dojrzewania. Im intensywniejsza żółta barwa, tym smaczniejszy owoc w środku .

Prawdę o stopniu dojrzałości powie opukanie arbuza . Odgłos powinien być wyraźnie głuchy. Świadczy n o tym, że wnętrze pełne jest słodkiego i pysznego soku . Właśnie taki egzemplarz najlepiej włożyć do koszyka . Ta sztuczka będzie wyjątkowo przydatna podczas wybierania arbuza . Większość osób nie zdaje sobie sprawy, jak przydatna jest skórka tego owocu .

Źródło: YouTube @jedzpysznie

Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach
Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życia
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy