Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jeśli zobaczysz to na arbuzie, nigdy go nie kupuj. Ten szczegół jest najważniejszy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.07.2023 10:30

Jeśli zobaczysz to na arbuzie, nigdy go nie kupuj. Ten szczegół jest najważniejszy

wybieranie dojrzałego arbuza
Materiał YouTube z kanału Smart Fox

Jak wybrać dobrego arbuza? Przed takim dylematem nie raz stawaliśmy na stoisku z owocami. Na szczęście są sprawdzone metody, aby wziąć z półki idealnie słodki i soczysty owoc. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów jego wyglądu.

Wiemy, jak wybrać dobrego arbuza

Problem, jak wybrać dobrego arbuza nie dotyczy nas, gdy kupujemy jedynie kawałek tego owocu. Przekrojony arbuz w pełni odkrywa swoje wnętrze, co ułatwia podjęcie decyzji. Sprawa komplikuje się, gdy chcemy nabyć go w całości. Jak przez grubą skórkę poznać, czy arbuz będzie smaczny?

Niedojrzały arbuz nikogo nie zachwyci smakiem. Blade i mało słodkie wnętrze nie jest tym, czego spodziewamy się po tym owocu. Wystarczy jednak spojrzeć na kolor łodygi arbuza aby wiedzieć, czy owoc nas usatysfakcjonuje. Jeśli końcówka jest zielona, lepiej poszukać innego egzemplarza.

Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał

Wskazówki, jak wybrać dobrego arbuza

Wybranie dobrego arbuza nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Kilka szczegółów w wyglądzie owocu powie nam całą prawdę o jego smaku. Aby arbuz był słodki i soczysty, musi być oczywiście dojrzały. Łatwo poznać to po jego cechach zewnętrznych.

Arbuzy mogą dojrzewać w różnym tempie. Nie zawsze wszystkie egzemplarze z plantacji będą gotowe do zbiorów w tym samym momencie. Z tego powodu do sklepów trafiają owoce, które mogą zdecydowanie różnić się między sobą jakością. Na szczęście my wiemy, jak wybrać dobrego arbuza.

Aby wiedzieć, jak wybrać dobrego arbuza, trzeba zwrócić uwagę na miejsce, z którego wyrastała jego łodyga. Charakterystyczny punkcik powinien mieć wyraźnie brązowy kolor. Taki odcień jest oznaką, ze owoc został zerwany dopiero po tym, gdy w pełni dojrzał. Zielona łodyga to znak, że arbuz jest niedojrzały, a przez to niesmaczny.

Co jeszcze warto wiedzieć w temacie, jak wybrać dobrego arbuza?

Kolor łodygi to nie jedyna wskazówka, jak wybrać dobrego arbuza. Jest jeszcze kilka innych szczegółów, które warto znać. Poniżej znajdziecie jeszcze 3 aspekty, na które trzeba zwrócić uwagę. Połączenie wszystkich daje gwarancję kupna najsłodszego i najbardziej soczystego arbuza.

Arbuzy mają soczyście zieloną barwę. Warto jednak poszukać na ich skórce wyraźnie jaśniejszego punktu. Jasnozielona lub wręcz żółta plamka przy miejscu po łodydze mówi nam, że owoc zdążył wystarczająco dojrzeć.

Przed kupnem arbuza warto w niego popukać. Odpowiadający nam dźwięk powinien być zdecydowanie głuchy. To znak, że owoc jest słodki i pełen soku.

Ostatnim testem w temacie jak wybrać dobrego arbuza jest jego delikatne ściśnięcie. Powierzchnia nie powinna być zbyt miękka, ale także nie może być twarda niczym kamień. Delikatnie uginająca się, jędrna skórka zdradzi nam prawdę o tym, co kryje się we wnętrzu owocu. Teraz już wiecie, jak wybrać dobrego arbuza. Ten patent ze skórki po arbuzie powala na kolana. Internet oszalał na punkcie zamieniania ogórków w arbuzy.

dojrzały arbuz.png
Canva / Basya555