Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.07.2023 09:40

Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak

przepis na salceson
Materiał YouTube z kanału Gotuj to sam !!!

Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie.

 

Przepis na salceson od mojej babci nie ma sobie równych

Nie każdy lubi tradycyjną formę salcesonu. Robi się go bowiem z podrobów i rozmaitych okrawków. Przepis na salceson, który znam z domu jest nieco zmodyfikowany i zasmakuje każdemu. Babcia bowiem przyrządza go z apetycznej golonki. 

Przepis na salceson od mojej babci jest bardzo prosty do wykonania. Poradzi z nim sobie absolutnie każdy. Składniki są niedrogie, a część z nich na pewno masz już w swojej kuchni. Nie pozostaje nic innego, jak wypróbować tę wyśmienitą recepturę.

Masz klejący okap w kuchni? Sięgnij po popularny napój, a łatwo pozbędziesz się problemu

Sprawdzony przepis na salceson

Składniki:

  • 3 golonki
  • 1-1,5 kg kostek z żeberek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 5 liści laurowych
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • garść ząbków czosnku (9-10 sztuk)
  • ½ łyżki majeranku
  • ½ łyżki mielonego kminku
  • sól i pieprz do smaku

Przepis na salceson od mojej babci krok po kroku

Do przepisu na salceson potrzebujesz dużego garnka. Na jego dnie ułóż oczyszczone golonki. Dodaj do nich kości żebrowe, a w szczeliny między mięsem powkładaj obrane, opłukane i z grubsza pokrojone warzywa. Na koniec dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.

Składniki przepisu na salceson zalej wodą. Płyn powinien jedynie delikatnie przykrywać zawartość garnka. Całość przykryj i wstaw na kuchenkę, doprowadzając do zagotowania. Zdejmij pokrywkę, usuń szumowiny i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 2,5 godziny, w międzyczasie soląc mięso.

Po upływie tego czasu wyjmij z garnka golonki. Oddziel z nich mięso, kości włóż z powrotem do gotującego się wciąż wywaru. Przygotuj osobne naczynie i wyłóż je równomiernie folią spożywczą. Układaj w nim pokrojone mięso z golonek

Przygotuj kubek, wsyp do niego kminek, majeranek, pieprz i sól. Przyprawy zalej wywarem z garnka. Wymieszaj wszystko i zalej miksturą mięso ułożone ściśle w misce. Całość zawiń folią spożywczą i dociśnij obciążonym talerzykiem.

Salceson przełóż do lodówki. Trzymaj wędlinę w chłodzie przez 12 godzin, aż dobrze się zwiąże. Po upływie tego czasu salceson gotowy jest do jedzenia. Podawaj go pokrojonego w plastry, na świeżym pieczywie. Ta słodka wersja salcesonu wprawi wszystkich w osłupienie. Z golonki przygotujesz ten obłędny przysmak sprzed lat.

golonka na salceson.png
Canva / AndreySt