Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak
Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie.
Przepis na salceson od mojej babci nie ma sobie równych
Nie każdy lubi tradycyjną formę salcesonu. Robi się go bowiem z podrobów i rozmaitych okrawków. Przepis na salceson, który znam z domu jest nieco zmodyfikowany i zasmakuje każdemu. Babcia bowiem przyrządza go z apetycznej golonki.
Przepis na salceson od mojej babci jest bardzo prosty do wykonania. Poradzi z nim sobie absolutnie każdy. Składniki są niedrogie, a część z nich na pewno masz już w swojej kuchni. Nie pozostaje nic innego, jak wypróbować tę wyśmienitą recepturę.
Masz klejący okap w kuchni? Sięgnij po popularny napój, a łatwo pozbędziesz się problemuSprawdzony przepis na salceson
Składniki:
- 3 golonki
- 1-1,5 kg kostek z żeberek
- 2 średnie marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- garść ząbków czosnku (9-10 sztuk)
- ½ łyżki majeranku
- ½ łyżki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na salceson od mojej babci krok po kroku
Do przepisu na salceson potrzebujesz dużego garnka. Na jego dnie ułóż oczyszczone golonki. Dodaj do nich kości żebrowe, a w szczeliny między mięsem powkładaj obrane, opłukane i z grubsza pokrojone warzywa. Na koniec dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.
Składniki przepisu na salceson zalej wodą. Płyn powinien jedynie delikatnie przykrywać zawartość garnka. Całość przykryj i wstaw na kuchenkę, doprowadzając do zagotowania. Zdejmij pokrywkę, usuń szumowiny i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 2,5 godziny, w międzyczasie soląc mięso.
Po upływie tego czasu wyjmij z garnka golonki. Oddziel z nich mięso, kości włóż z powrotem do gotującego się wciąż wywaru. Przygotuj osobne naczynie i wyłóż je równomiernie folią spożywczą. Układaj w nim pokrojone mięso z golonek.
Przygotuj kubek, wsyp do niego kminek, majeranek, pieprz i sól. Przyprawy zalej wywarem z garnka. Wymieszaj wszystko i zalej miksturą mięso ułożone ściśle w misce. Całość zawiń folią spożywczą i dociśnij obciążonym talerzykiem.
Salceson przełóż do lodówki. Trzymaj wędlinę w chłodzie przez 12 godzin, aż dobrze się zwiąże. Po upływie tego czasu salceson gotowy jest do jedzenia. Podawaj go pokrojonego w plastry, na świeżym pieczywie. Ta słodka wersja salcesonu wprawi wszystkich w osłupienie. Z golonki przygotujesz ten obłędny przysmak sprzed lat.