Królował w PRL-u, a dziś mało kto go pamięta. Babcia nauczyła mnie, jak robić ten kultowy przysmak
![przepis na salceson](https://images.iberion.media/images/1920/domowy_salceson_z_golonki_9549605cc4.png)
Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie.
Przepis na salceson od mojej babci nie ma sobie równych
Nie każdy lubi tradycyjną formę salcesonu. Robi się go bowiem z podrobów i rozmaitych okrawków. Przepis na salceson, który znam z domu jest nieco zmodyfikowany i zasmakuje każdemu. Babcia bowiem przyrządza go z apetycznej golonki.
Przepis na salceson od mojej babci jest bardzo prosty do wykonania. Poradzi z nim sobie absolutnie każdy. Składniki są niedrogie, a część z nich na pewno masz już w swojej kuchni. Nie pozostaje nic innego, jak wypróbować tę wyśmienitą recepturę.
Masz klejący okap w kuchni? Sięgnij po popularny napój, a łatwo pozbędziesz się problemuSprawdzony przepis na salceson
Składniki:
- 3 golonki
- 1-1,5 kg kostek z żeberek
- 2 średnie marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- garść ząbków czosnku (9-10 sztuk)
- ½ łyżki majeranku
- ½ łyżki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na salceson od mojej babci krok po kroku
Do przepisu na salceson potrzebujesz dużego garnka. Na jego dnie ułóż oczyszczone golonki. Dodaj do nich kości żebrowe, a w szczeliny między mięsem powkładaj obrane, opłukane i z grubsza pokrojone warzywa. Na koniec dorzuć liście laurowe i ziele angielskie.
Składniki przepisu na salceson zalej wodą. Płyn powinien jedynie delikatnie przykrywać zawartość garnka. Całość przykryj i wstaw na kuchenkę, doprowadzając do zagotowania. Zdejmij pokrywkę, usuń szumowiny i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 2,5 godziny, w międzyczasie soląc mięso.
Po upływie tego czasu wyjmij z garnka golonki. Oddziel z nich mięso, kości włóż z powrotem do gotującego się wciąż wywaru. Przygotuj osobne naczynie i wyłóż je równomiernie folią spożywczą. Układaj w nim pokrojone mięso z golonek.
Przygotuj kubek, wsyp do niego kminek, majeranek, pieprz i sól. Przyprawy zalej wywarem z garnka. Wymieszaj wszystko i zalej miksturą mięso ułożone ściśle w misce. Całość zawiń folią spożywczą i dociśnij obciążonym talerzykiem.
Salceson przełóż do lodówki. Trzymaj wędlinę w chłodzie przez 12 godzin, aż dobrze się zwiąże. Po upływie tego czasu salceson gotowy jest do jedzenia. Podawaj go pokrojonego w plastry, na świeżym pieczywie. Ta słodka wersja salcesonu wprawi wszystkich w osłupienie. Z golonki przygotujesz ten obłędny przysmak sprzed lat.
![golonka na salceson.png](https://images.iberion.media/images/origin/golonka_na_salceson_78e94bfb06.png)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_drozdzowe_2_59ec0d4633.png)
![Obieranie pomidorów ze skórki może być proste](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_pomidorow_ze_skorki_moze_byc_proste_f86a026063.png)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![kalarepa w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa_d59fbb4253.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![dżem z borówki](https://images.iberion.media/images/origin/d_A_em_f07e5a9d98.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![Jeshke/Żudziewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_Jeschke_Hanna_Zudziewicz_217c2a5ae3.jpg)
![szpital](https://images.iberion.media/images/origin/szpital_b1d3840c08.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![PILNE](https://images.iberion.media/images/origin/pilne_pilne_a4ee85e7e3.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Krystyna Loska](https://images.iberion.media/images/origin/Krystyna_Loska_68c616980c.jpg)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Browar Żywiec wycofuje piwo zero. Ma alkohol](https://images.iberion.media/images/origin/ostrzezenie_ac79a21198.jpg)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_41_dffedf794b.jpg)