Nigdy nie wyrzucaj skórki po arbuzie. Jest cenniejsza niż myślisz, nie uwierzysz co można z niej zrobić
Nie wiesz co zrobić ze skórką arbuza? Zamiast ją wyrzucać, przygotuj pyszną marmoladę. Receptura jest bardzo prosta, a smak wyrobu zachwyci nawet sceptyków. Już nigdy nie zmarnujesz tej części arbuza.
Przepis na marmoladę resztek arbuza
Arbuz jest orzeźwiający i przyjemnie słodki. Jego skórka może stać się równie smaczna, jeśli dodamy do niej kilka składników i zagotujemy. Marmolada z owocowych resztek jest tak pyszna, że na stałe zagości w waszym kulinarnym repertuarze.
Składniki:
- skórka z 2 kg arbuza wraz z odrobiną czerwonej części
- 1 cytryna
- około 125 ml wody
- 110 g cukru
- 4 goździki (można pominąć)
Wiemy, co zrobić ze skórką arbuza
Umytą i pozbawioną niemal całego miąższu — bo pozostawimy 2-3 mm warstwę czerwonej części owocu — skórkę arbuza kroimy na plastry. Filetujemy je, oddzielając twardą zupełnie zieloną część, od czerwonej z odrobiną białej. Wszystko raz jeszcze kroimy — tym razem w niewielką kostkę.
Wrzucamy do garnka, dodajemy skórkę z całej cytryny oraz sok z owocu. Wsypujemy cukier. Dokładnie wszystko mieszamy, po czym odstawiamy na 30 minut. Wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
W tym czasie całość zmięknie i nieco gęstnieje. Na koniec masę starannie blendujemy i wrzucamy goździki. Podgrzewamy jeszcze 6-7 minut, a następnie usuwamy przyprawę i przenosimy marmoladę z arbuza do słoików. Zamykamy i studzimy.
Wskazówka: przed umieszczeniem produktu w spiżarce warto dodatkowo go zapasteryzować np. w piekarniku.
Jak podać marmoladę z resztek arbuza?
Przysmak z korzenną nutą będzie świetny do kanapek i naleśników np. gryczanych. Możecie nim również wzbogacać owsianki oraz domowe wypieki.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów z wykorzystaniem arbuza. Szczególnie polecamy zrobienie wegańskiego tuńczyka z egzotycznego owocu. Być może skusi was też znakomity chłodnik arbuzowo-pomidorowy.