Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.07.2023 20:24

Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach

mięso
Canva/Wiktory

Mięso bywa jednym z najważniejszych składników obiadu. Warto przyrządzić go w taki sposób, by było kruche i soczyste. Co zrobić, by osiągnąć doskonały efekt? Mięso warto zmiękczyć marynatą lub o wiele prościej - uwielbianym owocem. Koniecznie przetestujcie ten sposób!

Przygotowując mięso postaw na jakość

Jeśli chcemy przygotować soczyste mięso, należy wybrać kawałek dobrej jakości. Mięso trzeba smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Należy też wybierać patelnię, która posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu. W  ten sposób uniknie się przypadkowego przypalenia. 

Gdy smażysz mięso na patelni dolej odrobinę wody. Przed smażeniem marynuj mięso przez kilka godzin. Efektem będzie miękkość i soczystość. Oprócz tego mięso stanie się niezwykle kruche, a na takim efekcie nam zależy. Dodatek alkoholu w marynacie da też podobny efekt. Jednak jeszcze lepszym produktem, który sprawi, że mięso będzie wyjątkowo miękkie, jest kiwi. Warto użyć tego owocu podczas przyrządzania mięsa smażonego, pieczonego czy duszonego.

Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życia

Kiwi doskonale zmiękczy mięso

Kiwi doskonale nadaje się do zmiękczenia mięsa. Jego sok i plasterki sprawiają, że mięso rozpływa się w ustach. Wszystko dlatego, że kiwi zawiera enzym, który rozkłada białko. Efekt zmiękczenia mięsa się powinien pojawić już po 3 godzinach. 

Warto wieprzowinę lub wołowinę przeznaczoną do pieczenia, smażenia czy duszenia obłożyć plasterkami kiwi. Dzięki temu po przyrządzeniu mięso będzie o wiele delikatniejsze i bardziej kruche. W swojej kuchni można też wykorzystać inny egzotyczny owoc, czyli papaję. Gdy dodamy ją do marynaty mięso doskonale skruszeje. Ziarna papai można zaś stosować jako zamiennik pieprzu.

Inne sposoby na miękkie i kruche mięso

By gotowane mięso szybko stało się miękkie, warto do niego dodać 2-3 łyżki octu. Ocet można też dolać do marynaty. Dobrym pomysłem jest też użycie maślanki, zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego. Te produkty mleczne zmiękczają mięso i skracają obróbkę termiczną. 

W uzyskaniu kruchego pieczystego czy delikatnego mięsa z gulaszu możemy je potraktować sokiem z cytryny. Te sposoby zagwarantują nam doskonały smak mięsnych potraw. Pisaliśmy o zupie węgierskiej od siostry Anastazji. Podawaliśmy też przepis na pyszną marynatę do mięsa. 

mięso z kiwi
Canva/nomadsoul1

Źródło: metamyday.pl, tadar.pl