Smakosze.pl Przepisy Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką. Idealny obiad na upalne dni
canva/Timolina

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką. Idealny obiad na upalne dni

19 czerwca 2022

Chłodnik ogórkowy jest idealną propozycją na pyszny letni obiad. Orzeźwiająca i pełna chrupiących warzyw zupa na zimno nabierze charakteru, jeśli dodacie do niej kilka rzodkiewek. Tak smacznego dania dawno nie jedliście. Spróbujecie?

Chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki spodoba się każdemu. Aromatyczna kompozycja sezonowych warzyw i nabiału będzie idealna na ciepłe dni, kiedy jedzenie ciepłych potraw stanowi wyzwanie. Przygotowanie jest niezwykle proste — każdy sobie poradzi.

Przepis na doskonały chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Składniki:

  • 5 większych ogórków gruntowych

  • pół pęczka rzodkiewek

  • 5 łyżek jogurtu naturalnego

  • 1 szklanka maślanki

  • 1 pęczek koperku

  • 2 spore ząbki czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie chłodnika ogórkowego z rzodkiewką:

W większej misce łączymy jogurt naturalny z maślanką. Ogórki oraz rzodkiewki starannie myjemy. Warzywa ścieramy na tarce o większych oczkach i dodajemy je do nabiału. Wrzucamy również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek.

Wszystko mieszamy, a następnie całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Chłodnik ogórkowy najlepiej smakuje z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przygotowania chłodnika ogórkowego:

  • Ogórki gruntowe o grubej skórce warto obrać przez rozdrobnieniem ich. Jeśli są naprawdę duże, warto również usunąć z ich pestki.

  • Maślankę i jogurt naturalny można zastąpić roślinnymi alternatywami nabiału. Najlepsze będzie połączenie jogurtu sojowego i napoju z tego ziarna.

Po inne pomysły na orzeźwiające dania zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepis na sałatkę z arbuzem , a także sprawdzoną recepturę na sezonowy klasyk, czyli chłodnik po litewsku .

Chłodnik ogórkowy doskonale smakuje z rzodkiewką
canva/Pretti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary, przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy