Chrupiąca, soczysta surówka z pora i jabłka w obłędnym sosie
Idealnie soczysta i chrupiąca surówka jest obowiązkowym dodatkiem do obiadu - bez niej brakuje świeżości całemu posiłku. Surówka z pora i jabłka idealnie pasuje do każdego mięsnego dania. Odrobina soku z cytryny, który obecny jest w poniższym przepisie, zwiększa właściwości orzeźwiające, a także kontrastuje ze słodkim smakiem jabłek.
Surówka z pora i jabłka najbardziej smakuje tradycjonalistom, którzy uwielbiają tradycyjne polskie smaki znane z czasów dzieciństwa. Dawniej taki obiadowy element był bardzo często podawany nie tylko w domach, lecz również barach mlecznych czy restauracjach.
Poza orzeźwieniem sok z cytryny pełni jeszcze jedną ważną rolę. Skropione nim jabłko nie czernieje tak szybko, dzięki czemu surówka znacznie ładniej prezentuje się na stole. Pamiętaj, aby sok dodać do owocu zaraz po rozdrobnieniu.
Przepis na surówkę z pora i jabłka
Składniki:
-
300 g białej części pora
-
2 jabłka
-
ćwiartka selera
-
100 ml śmietany 12%
-
garść kiełek rzodkiewki
-
sól
-
cukier
-
pieprz
Zacznij od umycia selera, jabłka oraz pora pod bieżącą wodą. Jabłko obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne, a następnie zetrzyj bezpośrednio do miski na tarce z dużymi oczkami. Natychmiast skrop jabłka sokiem z cytryny i lekko przemieszaj.
Umyty seler obierz ze skórki i również zetrzyj na tarce, po czym dodaj go do jabłka. Z pora odetnij korzenie i zieloną część - resztę przetnij na pół i pokrój na cienkie pół-talarki. Umieść je w misce z resztą składników.
Do miski dodaj również łyżeczkę cukru, odrobinę soli i pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu. Zalej sałatkę śmietaną i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu połóż kiełki rzodkiewki i schowaj surówkę do lodówki na 30 minut. Podawaj schłodzoną. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety mielone bez bułki tartej. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.
Źródło zdjęcia: canva/invizbk, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku