Smakosze.pl Przepisy Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION
canva/bbstudio_aad

Chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

31 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ciasta bez pieczenia, w odróżnieniu od tych z piekarnika, zawsze się udają. Na dodatek robi się je szybko i można dodać takie składniki jak się lubi, w dowolnych proporcjach. Dziś zapraszamy na chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia Lion.

Inspiracją do przygotowania tego ciasta był klasyczny batonik Lion. Delikatna, puszysta masa i ciągnący karmel w pysznej polewie czekoladowej kuszą i smakują niebywale. To wyborne ciasto bez pieczenia jest idealne na podwieczorek, może też zastąpić tort.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chrupiące, a zarazem kremowe ciasto bez pieczenia LION

Składniki:

na spód:

  • 2 duże opakowania prostokątnych herbatników

  • 1 puszka masy krówkowej

na krem:

  • 4 małe batoniki Lion

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • cukier wanilinowy

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 500 ml serka mascarpone

  • 100 g orzechów laskowych lub solonych orzeszków ziemnych

do dekoracji:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • cukier wanilinowy

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • 1 fix do śmietany

  • 2-3 herbatniki

  • 2 łyżki płatków kukurydzianych

Przygotowanie ciasta LION

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż warstwą herbatników, rozsmaruj na niej masę krówkową.

Batoniki pokrój na małe kawałki. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodaj do mascarpone, delikatnie wymieszaj.

Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni, umieść na ściereczce, otrzyj z nich skórkę. Orzechy drobno posiekaj.

Połowę kremu wymieszaj z pokrojonymi batonikami, wyłóż go na herbatniki. Resztę kremu połącz z orzechami, rozsmaruj na poprzedniej warstwie. Przykryj warstwą herbatników.

Na wierzch kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym oraz fixem. Krem wyłóż na herbatniki. Posyp pokruszonymi herbatnikami i płatkami kukurydzianymi. Dobrze schłodź.

ciasto
ciasto

Źródło zdjęcia: canva/AnastasiaNurullina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: malacukierenka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy