Smakosze.pl
ciasto snickers

canva

Zachwycające ciasto Snickers z orzechami, czekoladą i karmelem

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Snickers to wyjątkowe ciasto bez pieczenia. Wzorowane na słynnym batonie, zawiera chrupiące orzechy, aksamitną czekoladę i pyszny karmel. Jest naprawdę doskonałe, a do jego przygotowania potrzebujesz nie więcej niż pół godziny.

Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Są proste i szybkie w przygotowaniu, zawsze się udają i... błyskawicznie znikają z talerzyków. Jeśli więc masz ochotę na wyborną słodkość zdecyduj się właśnie na Snickers. To ciasto możesz też zrobić z myślą o gościach i domowej imprezie - z pewnością zachwyci wszystkich.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia - Snickers z orzechami, czekoladą i karmelem

Składniki:

  • 2 duże opakowania prostokątnych herbatników

na krem:

  • 1 l mleka

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

  • 5 łyżek cukru

  • 150 g masła

  • 100 g masła orzechowego

 na masę kajmakową:

  • 1 puszka masy kajmakowej

  • 150 g solonych orzeszków ziemnych

na wierzch:

  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 5 łyżek mleka

naleśniki

Puszyste naleśniki na piwie z dodatkiem twarożku

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie ciasta Snickers

Połowę mleka zagotuj. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń w proszku razem z cukrem. Wlej do gorącego mleka, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Budyń wystudź.

Miękkie masło zmiksuj z masłem orzechowym. Miksuj dalej dodając partiami zimny budyń. Odłóż 4-5 łyżek masy. Pozostałą podziel na dwie równe części. Masę kajmakową wymieszaj z orzeszkami ziemnymi.

Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie rozłóż warstwę herbatników. Wyłóż na nią jedną część kremu budyniowego, przykryj warstwą herbatników. Posmaruj masą kajmakowo-orzechową, przykryj warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadź drugą część kremu budyniowego, przykryj go herbatnikami.

Mleko podgrzej, dodaj do niego kawałki czekolady, mieszaj do rozpuszczenia. Wierzch ciasta posmaruj odłożonym kremem budyniowym, posyp orzeszkami ziemnymi. Polej płynną czekoladą, wystudź. Blachę z ciastem owiń folią spożywczą, wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

karmel

karmel

Źródło zdjęcia: canva

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: przepisyjoli

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >