Chrupiące i obłędnie pysznie ziemniaczki pieczone według Nigelli Lawson
Zazwyczaj ziemniaki jadamy gotowane w wodzie, jednak pieczenie ich jest znacznie lepsze - nie tylko zdrowsze, lecz również smaczniejsze. Nigela Lawson, znana brytyjska autorka książek kucharskich, opracowała przepis, dzięki któremu ziemniaki wychodzą delikatne w środku i aromatyczne oraz chrupiące z zewnątrz. Mogą być podane jako dodatek do obiadu, czy samodzielny posiłek.
Ziemniaki są wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego można sporządzić dziesiątki, jak nie setki najróżniejszych potraw. Pieczenie ziemniaków jest jednym z najbardziej popularnych sposobów na ich ugotowanie, w końcu wysoka temperatura nadaje im wyjątkowej chrupkości.
Receptura Nigeli składa się jedynie z kilku składników, dlatego nie potrzeba żadnych dodatkowych zakupów czy sprzętów kuchennych. Warto łączyć je ze świeżymi ziołami, jak na przykład rozmaryn oraz suszonymi przyprawami - jedną z najlepszych kombinacji są pieczone kartofle z wędzoną papryką. Smak wędzonki nadaje bulwom smak niczym z ogniska.
Przepis na pieczone ziemniaczki Nigeli Lawson
Składniki:
-
600 g niewielkich ziemniaków
-
3 łyżki oliwy extra virgin
-
2 łyżeczki octu jabłkowego
-
sól
-
pieprz
-
Opcjonalnie: dwie gałązki rozmarynu, suszona papryka wędzona, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie
Zacznij od umycia wszystkich ziemniaków. Postaraj się wybrać w sklepie sztuki o podobnym rozmiarze, co umożliwi równomierne pieczenie i żaden kartofel nie będzie niedopieczony. Po umyciu włóż je do garnka, zalej wodą i postaw na gazie.
Pyrki gotuj w lekko osolonej wodzie do prawie całkowitej miękkości. Odcedź je z wody i rozłóż je w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia z pergaminem. Każdą bulwę rozgnieć delikatnie widelcem, skrop oliwą i obtocz w niej ziemniaki z każdej strony. Naczynie lub blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki przez 20 minut.
Następnie przekręć je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut. Po upieczeniu przełóż je do miski, posyp solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz dodatkowymi przyprawami, jeśli masz ochotę. Zamieszaj je, upewnij się, że każda sztuka jest równomiernie pokryta przyprawami i podawaj na ciepło. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne i chrupiące placki ziemniaczane bez dodatku jajka. Ten tekst wyjawia recepturę na ziemniaki z piekarnika, które smakują jak z ogniska.
Źródło zdjęcia: canva/NatArci, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps