Zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika, które smakują jak z ogniska
Uwielbiasz ziemniaki? A lubisz ziemniaki pieczone w ognisku? Jeśli tak, możesz poczuć ich smak nawet zaraz. Przygotuj zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika. Dzięki sprytnemu trickowi będą smakowały jak te z ogniska. Koniecznie przetestuj nasz przepis.
Ziemniaki pieczone z ogniska doskonale smakują i przywodzą wiele wspomnień. Jedząc je, możemy poczuć się tak, jak w dzieciństwie albo jak na letnim ognisku w gronie znajomych.
Okazuje się, że niemal identyczne w smaku ziemniaki można przygotować, nie wychodząc z domu i nie rozpalając ogniska. Upieczesz je bowiem w piekarniku. Wcześniej tylko obtocz je w mące.
Zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika, które smakują jak z ogniska
Składniki:
1 kg średniej wielkości ziemniaków
3-4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soli
Przygotowanie pieczonych ziemniaków
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, nie obieraj ze skórki. Mąkę wymieszaj z solą i w tej mieszance obtocz wilgotne ziemniaki. Ułóż je na blasze.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. godzinę. Możesz sprawdzić widelcem, czy są już miękkie — widelec bez problemu powinien wbić się w ziemniaka.
Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakują podane z masłem zwykłym lub czosnkowym. Nie trzeba już ich solić, bo mają słoną skórkę. Możesz je zjeść w całości.
Wskazówka: Do pieczenia wybierz ziemniaki równej wielkości, wtedy upieką się równocześnie.
Po więcej przepisów na pyszne ziemniaki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu, a także na ziemniaki pieczone w jogurtowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/Andrii Pohranychnyi
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: nietylkopasta Zapraszamy na nasz Instagram