Smakosze.pl
ziemniaki z ogniska

canva/Nataliia_Melnychuk

Zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika, które smakują jak z ogniska

1 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Uwielbiasz ziemniaki? A lubisz ziemniaki pieczone w ognisku? Jeśli tak, możesz poczuć ich smak nawet zaraz. Przygotuj zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika. Dzięki sprytnemu trickowi będą smakowały jak te z ogniska. Koniecznie przetestuj nasz przepis.

Ziemniaki pieczone z ogniska doskonale smakują i przywodzą wiele wspomnień. Jedząc je, możemy poczuć się tak, jak w dzieciństwie albo jak na letnim ognisku w gronie znajomych.

Okazuje się, że niemal identyczne w smaku ziemniaki można przygotować, nie wychodząc z domu i nie rozpalając ogniska. Upieczesz je bowiem w piekarniku. Wcześniej tylko obtocz je w mące.

Zachwycające w każdym kęsie ziemniaki z piekarnika, które smakują jak z ogniska

Składniki:

  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka soli

ogórki w folii

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pieczonych ziemniaków

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz, nie obieraj ze skórki. Mąkę wymieszaj z solą i w tej mieszance obtocz wilgotne ziemniaki. Ułóż je na blasze.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. godzinę. Możesz sprawdzić widelcem, czy są już miękkie — widelec bez problemu powinien wbić się w ziemniaka.

Tak przygotowane ziemniaki najlepiej smakują podane z masłem zwykłym lub czosnkowym. Nie trzeba już ich solić, bo mają słoną skórkę. Możesz je zjeść w całości.

Wskazówka: Do pieczenia wybierz ziemniaki równej wielkości, wtedy upieką się równocześnie.

Po więcej przepisów na pyszne ziemniaki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu, a także na ziemniaki pieczone w jogurtowej marynacie.

mycie ziemniaków

mycie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Andrii Pohranychnyi

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >

Przepisy

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad

Czytaj więcej >
schab pieczony

Przepisy

Prosty sposób na soczysty schab. Jego sekretem jest wyjątkowa marynata

Czytaj więcej >
nuggetsy

Przepisy

Chrupiące nuggetsy z kurczaka zachwycą całą rodzinę. Dzięki naszym wskazówkom wyjdą idealne

Czytaj więcej >