Smakosze.pl
Drożdżowe bez nabiału jest równie pyszne co oryginał

canva/Matike

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła

14 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pyszne drożdżowe bez dodatku mleka, jaj i masła? Tak, to możliwe. Ten tradycyjny wypiek przygotowany w wersji roślinnej nie ustępuje wcale swojemu pierwowzorowi i zachwyca puszystością oraz niebagatelnym smakiem. Być może to odkrycie zbliży was bardziej do kuchni w pełni roślinnej? Spróbować zawsze warto.

Z pewnością przygotowywaliście już drożdżowe z owocami albo pyszne rogaliki siostry Anastazji z tego pysznego ciasta. Dziś proponujemy wam nową wersję znanego klasyka — drożdżowe bez nabiału. Okazuje się, że wcale nie potrzeba jajek, masła czy mleka, aby ciasto było delikatne i pełne smaku.

Barszcz czerwony na talerzu

Jak dobrze doprawić świąteczny barszcz czerwony?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na roślinne ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 5 łyżek cukru

  • 160 ml wody

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli i kurkumy

Przygotowanie:

Drożdże rozdrabniamy palcami wprost do miski. Zasypujemy je cukrem. Wlewamy połowę wody. Całość mieszamy łyżką, aż do momentu rozpuszczenia się drożdży. Odstawiamy na 10 minut.

Wsypujemy mąkę, wlewamy resztę wody i olej oraz dodajemy sól i kurkumę. Wyrabiamy masę do czasu, gdy stanie się gładka i elastyczna. Jeśli ciasto po kilku minutach wyrabiania nadal będzie lepiło się do ręki, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki.

Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ją ściereczką. Odstawiamy naczynie w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Możemy wstawić je do rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza piekarnika.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia do formy. Odstawiamy na około kwadrans. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza. Jeśli po tym czasie nie będzie rumiane, trzymamy w piecu jeszcze przez chwilę. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi.

Drożdżowe wyrasta w misce

Aby ciasto drożdżowe wyrosło trzeba odstawić je w ciepłe miejsce

Źródło: canva/SKatzenberger

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >
Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii

Przepisy

Idealna kawa na lato, która chłodzi i dodaje energii. Pobudzenie i orzeźwienie w jednym

Czytaj więcej >
Zupa śledziowa na zimno

Przepisy

Hit z PRL-u, czyli zupa śledziowa na zimno. Klasyka sprzed lat

Czytaj więcej >
Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką

Przepisy

Boskie kotlety mielone pod warzywną pierzynką. Sekretnym składnikiem jest wyjątkowy sos

Czytaj więcej >