Smakosze.pl
Surówka z kapusty i ogórka pasuje do każdego obiadu

canva/Andrey Zhuravlev

Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak

13 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Najprostsze dania często okazują się najsmaczniejsze. Tak jest również w przypadku tej surówki. Łączymy ze sobą jedynie dwa warzywa — białą kapustę i ogórka — lecz duet ten zaskakuje niebanalnym smakiem podkreślonym smakiem soli, pieprzu i świeżego koperku. Prościej się nie da, a mimo to urzeka. Spróbujcie koniecznie.

Chrupiąca kapusta i orzeźwiający ogórek z pewnością skradną serca wielu smakoszy. Spośród wielu surówek, które możemy podać do mielonych czy kotleta schabowego, to połączenie wyróżnia kontrast.

Sałatka jarzynowa z majonezem

Najgorsze błędy popełniane podczas przygotowywania sałatki jarzynowej

CZYTAJ DALEJ

Delikatność szklarniowego ogórka spotyka się tutaj z chrupiącą i słodką kapustą. Całość przyjemnie dopełnia aromatyczny koperek. Sięgnijcie po tę surówkę przy najbliższym obiedzie, a będziecie się zastanawiali kto jeszcze podaje do niego colesław.

Przepis na szybką surówkę z kapusty i ogórka

Składniki:

  • 1/2 średniej główki białej kapusty

  • 1 duży ogórek szklarniowy

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • 1/2 pęczka świeżego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy solą. Ugniatamy go przez chwilę, mieszając w ten sposób z przyprawą, a następnie odstawiamy. Koperek myjemy, pozbawiamy grubszych części gałązek i siekamy.

W misce łączymy kapustę, ogórka i koperek. Dodajemy olej i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Do surówki możecie dodać dowolnego oleju sałatkowego. Pamiętajcie tylko, że każdy z nich ma nieco inny posmak. Dobrze sprawdzi się wyjątkowo zdrowy olej lniany, o charakterystycznej, orzechowej nucie.

  • Koperek możecie zastąpić świeżą miętą. Z ogórkiem tworzy ona aromatyczną kompozycję, idealnie towarzyszącą delikatnej słodkości białej kapusty.

  • Zamiast białej kapusty możecie wykorzystać kapustę pekińską. Będzie równie smacznie.

Plasterki świeżego ogórka

Plasterki świeżego ogórka dodadzą lekkości każdej surówce

Źródło: canva/Tatiana Volgutova

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić domowy kotlet drwala? Idealny pomysł na apetyczny obiad

Czytaj więcej >
Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zaskakująca szarlotka od Anny Lewandowskiej. Takiej nie ma w cukierniach

Czytaj więcej >