Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak
Najprostsze dania często okazują się najsmaczniejsze. Tak jest również w przypadku tej surówki. Łączymy ze sobą jedynie dwa warzywa — białą kapustę i ogórka — lecz duet ten zaskakuje niebanalnym smakiem podkreślonym smakiem soli, pieprzu i świeżego koperku. Prościej się nie da, a mimo to urzeka. Spróbujcie koniecznie.
Chrupiąca kapusta i orzeźwiający ogórek z pewnością skradną serca wielu smakoszy. Spośród wielu surówek, które możemy podać do mielonych czy kotleta schabowego, to połączenie wyróżnia kontrast.
Delikatność szklarniowego ogórka spotyka się tutaj z chrupiącą i słodką kapustą. Całość przyjemnie dopełnia aromatyczny koperek. Sięgnijcie po tę surówkę przy najbliższym obiedzie, a będziecie się zastanawiali kto jeszcze podaje do niego colesław.
Przepis na szybką surówkę z kapusty i ogórka
Składniki:
1/2 średniej główki białej kapusty
1 duży ogórek szklarniowy
5 łyżek oleju rzepakowego
1/2 pęczka świeżego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy solą. Ugniatamy go przez chwilę, mieszając w ten sposób z przyprawą, a następnie odstawiamy. Koperek myjemy, pozbawiamy grubszych części gałązek i siekamy.
W misce łączymy kapustę, ogórka i koperek. Dodajemy olej i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Wskazówki:
Do surówki możecie dodać dowolnego oleju sałatkowego. Pamiętajcie tylko, że każdy z nich ma nieco inny posmak. Dobrze sprawdzi się wyjątkowo zdrowy olej lniany, o charakterystycznej, orzechowej nucie.
Koperek możecie zastąpić świeżą miętą. Z ogórkiem tworzy ona aromatyczną kompozycję, idealnie towarzyszącą delikatnej słodkości białej kapusty.
Zamiast białej kapusty możecie wykorzystać kapustę pekińską. Będzie równie smacznie.
Źródło: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Maślankowe ciasto na pierogi. Delikatne, miękkie i elastyczne
Kapusta z grzybami według przepisu siostry Anastazji
Źródło: przepisyjoli Zapraszamy na nasz Instagram