Smakosze.pl

canva/Andrey Zhuravlev

Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najprostsze dania często okazują się najsmaczniejsze. Tak jest również w przypadku tej surówki. Łączymy ze sobą jedynie dwa warzywa — białą kapustę i ogórka — lecz duet ten zaskakuje niebanalnym smakiem podkreślonym smakiem soli, pieprzu i świeżego koperku. Prościej się nie da, a mimo to urzeka. Spróbujcie koniecznie.

Chrupiąca kapusta i orzeźwiający ogórek z pewnością skradną serca wielu smakoszy. Spośród wielu surówek, które możemy podać do mielonych czy kotleta schabowego , to połączenie wyróżnia kontrast.

Delikatność szklarniowego ogórka spotyka się tutaj z chrupiącą i słodką kapustą. Całość przyjemnie dopełnia aromatyczny koperek. Sięgnijcie po tę surówkę przy najbliższym obiedzie, a będziecie się zastanawiali kto jeszcze podaje do niego colesław .

Przepis na szybką surówkę z kapusty i ogórka

Składniki:

  • 1/2 średniej główki białej kapusty

  • 1 duży ogórek szklarniowy

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • 1/2 pęczka świeżego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy solą. Ugniatamy go przez chwilę, mieszając w ten sposób z przyprawą, a następnie odstawiamy. Koperek myjemy, pozbawiamy grubszych części gałązek i siekamy.

W misce łączymy kapustę, ogórka i koperek. Dodajemy olej i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Do surówki możecie dodać dowolnego oleju sałatkowego. Pamiętajcie tylko, że każdy z nich ma nieco inny posmak. Dobrze sprawdzi się wyjątkowo zdrowy olej lniany, o charakterystycznej, orzechowej nucie.

  • Koperek możecie zastąpić świeżą miętą. Z ogórkiem tworzy ona aromatyczną kompozycję, idealnie towarzyszącą delikatnej słodkości białej kapusty.

  • Zamiast białej kapusty możecie wykorzystać kapustę pekińską. Będzie równie smacznie.

Plasterki świeżego ogórka
Plasterki świeżego ogórka dodadzą lekkości każdej surówce

Źródło: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >