Smakosze.pl Przepisy Chrupiące marynowane ogórki bez grama octu. Nie do wiary, czym go zastąpiono
canva/Yana Gavaroynska

Chrupiące marynowane ogórki bez grama octu. Nie do wiary, czym go zastąpiono

7 maja 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Marynowane ogórki muszą znaleźć się obowiązkowo w spiżarni każdego smakosza. Zamiast octu, warto jednak użyć cytryny. Ten składnik sprawi, że tylko zyskają one na smaku. Czy strącą z podium klasyczne kiszone lub małosolne ogórki? Czas pokaże!

Niezwykły patent na ogórki marynowane bez grama octu

Przetwory z ogórków cieszą się ogromną popularnością. Poza klasycznym kiszeniem, wiele osób stawia na marynowanie tych warzyw. Zazwyczaj nieodłącznym składnikiem zalewy takich przysmaków jest ocet. Pozwala on na długie przechowywanie przetworów. Nie każdy jednak wie, że można go zastąpić cytryną. Co sądzicie o takim patencie?

Dawniej babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś jest niemal zapomniana

Lista składników na marynowane ogórki

Składniki:

  • 600 g ogórków
  • 1 cytryna
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego kopru
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu najlepiej w ziarnach
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 l wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli

Jak zrobić marynowane ogórki?

Namocz ogórki w zimnej wodzie przez co najmniej 3 godziny. Dokładnie je umyj i utnij ich końce. Przygotuj słoiki. Pokrój cytrynę w plasterki.

Do każdego słoika włóż koper, przyprawy i ogórki. Jeden plasterek cytryny wciśnij z boku słoika, a dwa połóż na jego górę. Zalej je wrzątkiem i odstaw na 20 minut . Słoiki najlepiej przykryć wtedy ręcznikiem.

Po 20 minutach wylej brakującą wodę do garnka. Jeśli ma mniej niż litr, dolej do niej brakującą ilość. Rozpuść w niej sól i cukier i ponownie zagotuj.

Zalej ogórki marynatą. Zamknij słoik i obróć go do góry nogami. Możesz je otworzyć i posmakować już po kilku dniach. Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne przetwory m.in. ogórki gyros i kiszoną cukinię .

Zetrzyj do mięsa i dokładnie wyrób. Tak soczystych kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś
Wsyp do kawy, a będzie zdrowsza. Dietetyk zdecydowanie wyróżnił ten dodatek
Tagi: Ogórki
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy