Dawniej babcie polewały nią kluski i pierogi. Dziś jest niemal zapomniana
Nasze babcie podawały pierogi i kluski z wyśmienitym dodatkiem - smażoną śmietaną. Dziś jest on praktycznie zapomniany, a szkoda. Poza walorami smakowymi smażona śmietana, jest bezglutenowa, a nawet zgoda z modną obecnie dietą ketogeniczną! Zdradzamy, jak ją przygotować!
Zapomniany dodatek do pierogów
Smażona śmietana zachwyca maślano - kwaskowym smakiem. Dawniej była przygotowana z tłustej śmietany zebranej z mleka prosto od krowy, jednak z powodzeniem zrobimy ją z tej kupnej. Powinna mieć jednak co najmniej 18 % tłuszczu, jednak nie powinna być w żadnym wypadku słodką śmietanką deserową. Jeśli chcesz mieć pewność jaka zawiera najlepszy skład, polecamy zapoznać się z opinią ekspertki Katarzyny Bosackiej, która przygotowała ranking najlepszych śmietan, więcej informacji znajdziesz w tym artykule.
Zetrzyj do mięsa i dokładnie wyrób. Tak soczystych kotletów mielonych jeszcze nie jadłeś
Jak zrobić smażoną śmietanę do pierogów?
Lista składników:
- 1 opakowanie dobrej jakości śmietany minimum 18%
- 2 łyżki masła (może być domowej roboty, przepis znajdziesz tutaj)
Sposób przygotowania smażonej śmietany
Dodaj 2 łyżki masła na patelnię i rozpuść je na wolnym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, wlej śmietanę i zwiększ moc palnika. Mieszaj śmietanę, aż ta zgęstnieje i zaczną się na niej pojawiać grudki. Wtedy, znów zmniejsz ogień i co chwilę mieszając smaż dalej. Dodatek będzie gotowy, gdy kolor śmietany stanie się złocistobrązowy.
Smażona śmietana idealnie podkreśli smak pierogów, klusek oraz ziemniaków. Smacznego!