Smakosze.pl
Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę. Idealny zamiennik dla kiszonych ogórków

canva/congerdesign z Pixabay

Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę. Idealny zamiennik dla kiszonych ogórków

4 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kiszona cukinia w plastrach na zimę to pomysł na wyśmienite przetwory. Kiszona cukinia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Cukinia jest idealnym zamiennikiem kiszonych ogórków, podamy ją z zimną płytą, jako dodatek obiadowy i pyszną przekąskę dla całej rodziny.

Nie ma nic lepszego zimą, niż przetwory przygotowane latem z soczystych, jędrnych warzyw. Jednym z moich ulubionych jest kiszona cukinia, która błyskawicznie podbiła serca innych domowników i jest w naszej spiżarni każdej zimy.

Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki

Domowy dżem z aronii wedle receptury siostry Anastazji. Kultowy smak nadaje mu dodatek jabłka i gruszki

CZYTAJ DALEJ

Do kiszenia cukinii w plastrach na zimę wykorzystaj czosnek, koper, chrzan i liście czarnej porzeczki lub wiśni. Liście te nadają kiszonkom rewelacyjny smak i sprawiają, że warzywa są jędrne i soczyste przez wiele miesięcy, koniecznie musisz jej spróbować.

Przed przygotowaniem kiszonej cukinii umyj i wyparz słoiki i zakrętki. Samo umycie nie wystarczy, żeby pozbyć się bakterii. Słoiki muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu pozbędziesz się drobnoustrojów, które zepsułyby przetwory.

Najprostsza kiszona cukinia w plastrach na zimę, jest idealną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty

Składniki:

  • kilka mniejszych cukinii

  • po 2 ząbki czosnku na słoik

  • po baldachu kopru na słoik

  • po liściu wiśni lub 2 liści porzeczki na słoik

  • po małym korzeniu chrzanu na słoik

  • 1 łyżka soli na 1 l wody

Jak zrobić kiszoną cukinię do słoików na zimę? Będzie gotowa w kilka chwil

Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry, przełóż do umytych i wyparzonych słoików, następnie dodaj koper, korzeń i liść wiśni lub porzeczki, czosnek. Wodę zagotuj z solą w proporcji 1 łyżka soli na 1 l wody.

Zimą, ostudzoną zalewę wlej do słoików, zakręć, odstaw na kilka dni w ciemne, suche miejsce, smacznego.

Na zimę przygotuj również kiszoną kapustę w nowoczesnym wydaniu z burakami oraz marynowaną fasolkę szparagową, będą idealne podczas chłodnych dni.

Kiszona cukinia w plastrach na zimę

canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: katerina2804.blogspot

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >