Smakosze.pl Przepisy Chrupiące placki bez grama ziemniaków. To danie zawsze wychodzi doskonale
Fot. Anna Zyśk

Chrupiące placki bez grama ziemniaków. To danie zawsze wychodzi doskonale

14 października 2024

Lubisz placki? W taki razie skorzystaj z przepisu Ani Zyśk na smaczne i szybkie danie obiadowe. Placki zrobisz bez ziemniaków, za to z dodatkiem cukinii. Tak pysznych i chrupiących placków jeszcze nigdy nie jadłeś.

Placki z cukinii polecają się na obiad

Nie masz pomysłu na obiad ? Marzy ci się smaczne i szybkie danie? Przepis Ani Zyśk przyda się w każdej kuchni. Receptura blogerki kulinarnej, która prowadzi popularne konto jedz.pysznie na Instagramie, gwarantuje pyszny obiad.

Ania Zyśk placki z cukinii robi bez grama ziemniaków. Do masy dodaje smaczną cukinię , marchewkę, ale też składnik, który może nieco zaskoczyć. Mowa o startym serze, który sprawi, że placki z cukinii wychodzą kremowe i chrupiące.

Nie gotuję pomidorowej w poniedziałek. Z resztek rosołu robię o wiele lepsze danie

Placki z cukinii najlepsze

Placki z cukinii są doskonałą propozycją na obiad dla fanów tego warzywa. Robi się je bez trudu, a wychodzą pyszne i chrupiące. Ciągnący się ser dodaje smaku i sprawia, że tak chętnie sięgniesz po kolejną porcję placków. Wyjdzie danie smaczne, które polubi każdy smakosz cukinii.

Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 150 g marchewki
  • 2 jajka
  • 200 g sera żółtego
  • 100 g mąki pszennej
  • sól, pieprz

Jak zrobić placki z cukinii z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Startą cukinię i marchewkę przełóż do miski i posól. Gdy warzywa puszczą wodę, dokładnie je odsącz.

placki
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Do cukinii i marchewki dołóż starty ser żółty, sól, pieprz i wbij jajka. Wsyp też mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.

placki
Fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Placki z cukinii smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki z cukinii możesz podawać z ulubionym sosem na obiad .

placki
Fot. Anna Zyśk
Wlej do garnka, zagotuj i wrzuć sztućce. Łyżki i widelce zalśnią jak nigdy wcześniej
Nie patrz w ziemię szukając borowików. Prosty trik na udane grzybobranie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy