Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie gotuję pomidorowej w poniedziałek. Z resztek rosołu robię o wiele lepsze danie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.10.2024 10:38

Nie gotuję pomidorowej w poniedziałek. Z resztek rosołu robię o wiele lepsze danie

rosół
Fot. Shutter/Julia Ahanova

Był rosół, będzie pomidorowa? Jednak nie tym razem. Wszystko, dlatego, że można przyrządzić zupełnie inny obiad z resztek rosołu. Takie krokiety z mięsem nie mają sobie równych. 

Obiad z resztek rosołu, czyli pyszne krokiety

W wielu polskich domach w niedzielę na stół wjeżdża rosół. Często to też oznacza, że w poniedziałek na obiad będzie pomidorowa. W ten sposób wielu z nas wykorzystuje resztki z rosołu. Jednak obiad z resztek rosołu może zaskoczyć niejednego smakosza. 

Wszystko dlatego, że krokiety z mięsem z rosołu wychodzą najlepsze. Farsz z mięsa drobiowego i wołowego gwarantuje znakomity smak i odpowiednią konsystencję. Ciasto na krokiety można panierować albo nie, jeśli zależy nam, by danie było mniej kaloryczne. Krokiety z mięsem z rosołu smakują z czerwonym barszczem.

krokiety
Fot. Canva/claudiodivizia
Wrzucam do gara z imbirem i mam najlepszy syrop. Tak wspomagam odporność

Jak zrobić krokiety z mięsem z rosołu?

Składniki na ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 jajka 
  • sól

Składniki na farsz:

  • 400 g cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g ugotowanych udek z kurczaka
  • 1 kg ugotowanej wołowiny (pręgi lub karkówki)
  • 300 g warzyw z rosołu
  • sól
  • pieprz
  • rosół do rozrzedzenia farszu

Składniki panierki:

  • 3 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od zrobienia ciasta na naleśniki. Jajka ubij z mąką, mlekiem, wodą i solą. Masa nie powinna mieć grudek. Rozgrzej patelnię i smaż z odrobiną oleju naleśniki. Teraz zajmij się przyrządzeniem farszu. Cebulę posiekaj i podsmaż.

Udka obierz z mięsa, wołowinę kurczaka, warzywa z rosołu i podsmażoną cebulę zmiel w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Jeśli farsz będzie suchy, podlej go rosołem. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Krokiety na obiad smakują i sycą

Teraz na naleśniki nakładaj porcję farszu. Zbieraj brzegi do środka i zawijaj jak roladkę. Krokiety można od razu smażyć na oleju lub wcześniej je panierować w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na rozgrzanym oleju.

Powinny mieć rumiany kolor. Obiad z resztek rosołu wychodzi pyszny, pożywny i nie jest trudny w przygotowaniu. Dzięki temu przepisowi wykorzystasz resztki z rosołu i zrobisz smaczne danie dla całej rodziny. Pisaliśmy o wyjątkowych właściwości cząbru w naszej diecie. Podpowiadaliśmy, jak nigdy nie gotować parówek. 

krokiety
Fot. Canva/yasuhiromano

Źródło: kuron.com.pl