Wlej do garnka, zagotuj i wrzuć sztućce. Łyżki i widelce zalśnią jak nigdy wcześniej
Jedzenie smakuje najlepiej wtedy, kiedy jem je idealnie czystymi i wypolerowanymi sztućcami. Osiągnięcie takiego efektu nie jest skomplikowane. Niżej zdradzam mój sposób na perfekcyjnie lśniące sztućce.
Jak pielęgnować sztućce?
Większość sztućców wykonana jest ze stali nierdzewnej z domieszką chromu i niklu. Pierwszy dodatek chroni metal przed korozją, a drugi nadaje mu jasnej, przyjemnej dla oka barwy. Aby zachować piękno metalu nie trzeba dużej ilości pracy.
Ja stawiam na kąpiel w occie i wodzie. Do jej przygotowania potrzeba 1 litra wody oraz 10 łyżek octu spirytusowego.
Nie da się gorzej gotować parówek. Stają się niejadalne i pełne truciznyKąpiel w occie
Oba płyny łączę w garnku i stawiam na gazie. Gdy zawartość naczynia zacznie wrzeć, wrzucam sztućce do środka. Trzymam całość na gazie przez 15 minut, zostawiam do wystudzenia, przemywam czystą zimą wodą i gotowe. Łyżki, widelce oraz noże są jak nowe.
Natrzyj nią sztućce
Dobrym pomysłem na utrzymanie ich w dobrej kondycji jest polerowanie z dodatkiem oliwy. Jedyne co trzeba zrobić to nasączyć ściereczkę z mikrofibry tłuszczem i natrzeć sztućce. Tłuszcz pięknie je nabłyszczy, a dodatkowo uchroni przed matowieniem w przyszłości. Powyższe patenty są dodatkowo tanie i bezpieczne, ponieważ nie kupuję żadnej szkodliwej i drogiej chemii.