Smakosze.pl Przepisy Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek
canva/zia_shusha

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

25 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Placki ziemniaczane są prostą alternatywą dla skomplikowanego obiadu. Jeśli nie masz za dużo czasu na pichcenie, a chcesz zjeść coś pożywnego, ścierasz ziemniaki, mieszasz je z kilkoma składnikami, smażysz i gotowe. Dziś prezentujemy wam przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek. Można je zastąpić odrobiną śmietany.

Robiąc placki ziemniaczane, do startych ziemniaków zwykle dodajemy mąkę i jajka. Dzięki nim masa nabiera zwartej konsystencji i staje się jeszcze bardziej pożywna. Jednak, jak się okazuje, nie są to obowiązkowe składniki placków ziemniaczanych. I bez ich dodatku można przygotować smaczne placki. Z powodzeniem zastąpisz je śmietaną.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Cebulę obierz z łupin, zetrzyj na drobniejszych oczkach.

Starte ziemniaki i cebulę umieść na sicie, zawieś je nad miską i odstaw na kilka minut. Masę dobrze odciśnij, płyn z miski zlej znad osadu. Osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych warzyw.

Do startych ziemniaków dodaj też śmietanę. Całość wymieszaj, dopraw sporą ilością soli, a także pieprzem według uznania.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź na niej porcje ciasta, równomiernie je rozprowadź. Smaż placki, by były rumiane z obu stron. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Placki ziemniaczane podawaj np. ze śmietaną i cukrem. Doskonale będą też smakować podane z samym cukrem albo z sosem mięsnym czy grzybowym.

Więcej przepisów na pyszne placki znajdziecie na naszej stronie. Zobaczcie, jak przygotować placki ziemniaczane z grzybowym nadzieniem , a także jak zrobić pieczone placki ziemniaczane .

śmietana
śmietana

Źródło zdjęcia: canva/milanfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy