Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy sposób na pieczone placki ziemniaczane

Wyjątkowy sposób na pieczone placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane
canva/PeteerS

Placki ziemniaczane są popularną przekąską, a często nawet pysznym daniem obiadowym. Aby wyszły idealne, należy je odpowiednio smażenie. Jeżeli jeszcze nam to nie wychodzi, możemy pokusić się o ich upieczenie.

Jeżeli jednak wolicie tradycyjne placki, sięgnijcie po ten przepis — wyjdą pysznie chrupiące. Zerknijcie także na tę recepturę na placki z kukurydzy. Być może zainspiruje was ona do stworzenia oryginalnego nadzienia do pieczonych placków ziemniaczanych.

Przepis na pieczone placki ziemniaczane

Składniki:

  • 280 g ziemniaków

  • 1 mała szalotka lub 1/4 cebuli zwykłej

  • 1 jajo

  • 40 g masła lub 4 łyżki oleju rzepakowego

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 łyżki ziół (np. rozmaryn, tymianek)

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę z 12 wgłębieniami smarujemy oliwą lub wykładamy specjalnymi papierowymi foremkami do pieczenia muffinek. Jeśli jej nie posiadamy, na blasze piekarnika rozkładamy papier do pieczenia.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do miski. Cebulę obieramy z łupiny i również ścieramy na tarce, tym razem wybierając te drobne. Dodajemy ją do ziemniaków.

Masło roztapiamy na patelni, a przestudzone dodajemy do masy na placki wraz z jajem. Możemy je też zastąpić olejem. Masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, odrobina soli i ulubionymi ziołami suszonymi. Pasował będzie m.in. tymianek czy rozmaryn.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do wgłębień w formie nakładamy po 1 łyżce ziemniaków. Jeśli pieczemy na płaskiej blasze, masę wykładamy w odstępach i formujemy cienkie placuszki. W obu przypadkach pamiętajmy, by nie dodawać do nich płynu zbierającego się na dnie miski — niepotrzebnie ją rozwodni i sprawi, że placki będą się rozpadać.

Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, na złoty kolor. Placki wyjmujemy z piekarnika i serwujemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Jeżeli do placków dosypaliśmy tymianku, purée buraczane doprawione chrzanem skomponuje się idealnie. Placki z rozmarynem będą pyszne z dodatkiem majonezu cytrynowego. Smacznego.

Tarte ziemniaki na placki
Tarte ziemniaki na placki

Źródło zdjęcia: canva/w-ings

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram