Smakosze.pl Przepisy Chrupiący domowy chleb z dodatkiem miodu. Nikt mu się nie oprze
Chleb na miodzie
canva/vm2002

Chrupiący domowy chleb z dodatkiem miodu. Nikt mu się nie oprze

13 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Tajniki wypieku chleba w domu w żadnym wypadku nie są skomplikowane - wystarczy odrobina cierpliwości i bochenki wychodzić będą idealnie. Jeśli chcesz nadać pieczywu wyjątkowego aromatu, dodaj do ciasta miód. Dzięki jego słodyczy chleb uzyska również bardziej chrupiącą skórkę po upieczeniu.

Chleb w dzisiejszych czasach rzadko jest pieczony własnoręcznie, ponieważ znacznie łatwiej jest po prostu wyjść do sklepu i kupić gotowy. Domowa wersja jest jednak znacznie smaczniejsza, a także dokładnie wiadomo, co zostało do takiego chleba dodane.

Przepis na chleb z miodem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 100 g mąki żytniej

  • 1 czubata łyżka miodu

  • 20 g drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 szklanka ciepłej wody

Zacznij od wsypania do miski przesianej mąki, soli i wymieszania ich ze sobą. W osobnej miseczce rozpuść w ciepłej wodzie drożdże z miodem i odstaw je na 15 minut w ciepłe miejsce.

Zalej zaczynem mąkę i rozpocznij mieszanie. G dy ciasto będzie gładko odchodzić od dłoni, wszystkie składniki się połączą i będzie zachowywało nieco oporu, przykryj miskę i odstaw na 1 h.

Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 11 cm natłuść cienką warstwą oleju słonecznikowego, a także obsyp ją mąką. Nadmiar strzep. Przełóż do formy ciasto i ponownie odstaw je do odpoczęcia na 1 godzinę.

Po tym czasie wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz chleb przez około 45 minut. Po upieczeniu ostudź bochenek na metalowej kratce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

Chleb

Źródło zdjęcia: canva/La_vanda, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl