Przepis na domowy chrzan na Wielkanoc
Chrzan często gości na naszych stołach. Jednak najczęściej pojawia się na nim w trakcie świąt, zwłaszcza Wielkanocnych. Większość osób po prostu kupuje tarty chrzan w sklepie. Jednak o wiele lepiej smakuje taki, który przygotujemy samodzielnie.
Domowy chrzan zachwyci świątecznych gości
Bez wątpienia chrzan zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Dodaje się go chociażby do ogórków kiszonych. Niedawno przestrzegaliśmy przed częstym błędem, o który łatwo w trakcie kiszenia .
Tarty chrzan ze sklepu znacząco różni się od tego, który został zrobiony samodzielnie. Własny wyrób będzie o wiele bardziej aromatyczny. Z kolei jego smak zaskoczy niejedną osobę wyrazistością i głębią . Oczywiście podczas przygotowywania chrzanu należy pamiętać o kilku istotnych detalach.
Domowy chrzan będzie jeszcze lepszy, jeśli wzbogacimy go o sok z cytryny. Możemy ją również zastąpić octem . Dzięki temu zabiegowi chrzan nie ściemnieje, a jego smak będzie wywoływał zachwyt u domowników.
Chrzan ma to do siebie, że podczas ścierania mocno piecze w oczy. Smakosze mają różne metody unikania tego przykrego doświadczenia. Niektórzy zakładają nawet gogle pływackie. Jednak dobrą metodą jest umieszczenie korzeni na godzinę do lodowatej wody lub zamrażarki .
(Canva.com / matka_Wariatka)
Przepis na tarty chrzan jest banalnie prosty
Chrzan do starcia powinien być jędrny i twardy zarazem. Kilogram korzeni powinien wystarczyć na około trzy małe słoiki gotowego produktu . Chrzan należy najpierw solidnie wyszorować. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą. Korzenie to nie wszystko. Co jeszcze będzie nam potrzebne?
-
300 g chrzanu umytego i obranego
-
45 ml soku z cytryny lub octu
-
60 ml wrzątku
-
5 g cukru
-
2 g soli
Schłodzony, obrany chrzan ścieramy na tarce o małych oczkach. Możemy go również rozdrobnić w blenderze. Rozdrobnione korzenie wzbogacamy o sok z cytryny, cukier i sól. Dodajemy także odrobinę wrzątku. Dzięki temu nasz chrzan będzie bardziej puszysty .
Na koniec chrzan z dodatkami przekładamy do niewielkiego słoika. Należy go mocno ugnieść i zamknąć. Można go trzymać przez miesiąc w lodówce. Dobrze będzie się komponował z pieczonych schabem własnej roboty .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Domowej Roboty