Chwycił za słoiki i wypchał je po brzegi. Strzelczyk pokazał swój patent na tani obiad
Szukacie pomysłu na tani obiad? Pomysł Tomasza Strzelczyka może przypaść wam do gustu. Kucharz pokazał niedawno, jak przyrządza smaczne danie z karkówki, warzyw i kaszy, które zamyka w słoiku. Dzięki temu ma gotowy posiłek na czas, gdy trudno mu znaleźć chwilę na gotowanie. Spróbujecie?
Tani obiad zaproponowany przez Tomasza Strzelczyk doskonale sprawdzi się jako posiłek dla całej rodziny. Solidna porcja składników, którą kucharz rozdzielił do 4 słoików o pojemności 1 litra, stanowiła zapas na czas, gdy brakowało mu czasu na przyrządzanie dań na „świeżo". Jeżeli nie macie ochoty opakowywać posiłku w szkle, możecie zrobić pół porcji lub zamrozić nadmiar. Też się uda.
Przepis na tani obiad ze słoika Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1 kg kaszy pęczak lub namoczonej pszenicy
-
1,5 kg karkówki
-
4 średniej wielkości marchewki
-
3 większe cebule
-
4 ząbki czosnku
-
2 łyżki majeranku
-
2 płaskie łyżki słodkiej papryki
-
1 łyżka soli
-
1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
-
masło klarowane do smażenia
-
masło klasyczne
Jak zrobić tani obiad w słoiku? Tomasz Strzelczyk zdradził swój patent
Karkówkę kroimy w większą kostkę i wrzucamy ją stopniowo na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Taka taktyka pozwoli zapobiec ostygnięciu tłuszczu i sprawi, że mięso od razu zacznie się podsmażać, zamiast puścić soki.
Zrumieniamy je na większym ogniu, po czym dodajemy posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy umytą, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Mieszamy, a następnie przykrywamy patelnię i dusimy całość przez kwadrans. Na dno wszystkich słoików wrzucamy warstwę pszenicy lub pęczaku, a na nich trochę mięsa. Następnie znów umieszczamy zboże, a potem masę z patelni. Powtarzamy czynności aż do wypełnienia słoików.
Na koniec do każdego naczynia wrzucamy po kawałku masła i zamykamy. Tani obiad w słoiku pasteryzujemy w piekarniku. Ustawiamy je na blasze wyłożonej zwilżoną ściereczką i trzymamy przez 1,5 godziny w temperaturze 130 stopni Celsjusza , licząc od momentu, gdy zawartość naczyń zawrze. Zostawiamy do ostygnięcia, a potem przechowujemy w chłodnym miejscu.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy Tomasza Strzelczyka. Spróbujcie koniecznie znakomitego dania z polędwiczki wieprzowej i makaronu . Być może skusi was też jego wersja fasolki po bretońsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie
-
Zetrzyj na tarce i dodaj zamiast bułki. Mielone będą pyszne, sycące i mega soczyste
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA