Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk fasolkę po bretońsku gotuje w niezwykły sposób. Wzbogaca ją aromatycznym płynem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.01.2023 19:57

Strzelczyk fasolkę po bretońsku gotuje w niezwykły sposób. Wzbogaca ją aromatycznym płynem

Strzelczyk fasolkę po bretońsku gotuje w niezwykły sposób. Wzbogaca ją aromatycznym płynem
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/Moncherie,

Strzelczyk zdradził swój ciekawy przepis na fasolkę po bretońsku. Kucharz podsmaża osobno mięso, doprawia je cząbrem, majerankiem i podlewa czerwonym, wytrawnym winem. Dopiero później łączy z resztą składników. Fasolka przyrządzona w ten sposób smakuje fantastycznie.

Tomasz Strzelczyk jest znanym kucharzem, który udziela się w mediach społecznościowych. Prowadzi również kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, w którym dzieli się z fanami przepisami na tradycyjne dania w nieco innej odsłonie. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis wykorzystany w naszym artykule. Fasolka po bretońsku autorstwa Strzelczyka rozpływa się w ustach.

Strzelczyk doprawia fasolkę po bretońsku dużą porcją suszonego majeranku, cząbrem i ostrą papryką mieloną. Dodaje również szklankę czerwonego wina wytrawnego, które rewelacyjnie podkręca smak całej potrawy. Podczas gotowania alkohol całkowicie wyparowuje, zostaje jedynie aromat wina. Fasolę namaczamy dzień przed przygotowywaniem potrawy i odstawiamy na całą noc. Jeśli do strączków dodamy łyżkę kminku, fasolka po bretońsku nie będzie ciężka i nie będzie powodować wzdęć i uczucia pełności. To najlepszy sposób na lekkie dania z fasoli i grochu.

Przepis Strzelczyka na fasolkę po bretońsku z dodatkiem czerwonego wina

Składniki:

  • 800 g fasoli Jaś

  • 200 g wędzonego boczku

  • 2 kiełbasy podsuszane

  • 800 g pomidorów z puszki

  • 2 większe cebule

  • 5 ząbków czosnku

  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego

  • łyżka suszonego majeranku

  • 2 łyżeczki cząbru

  • 2 liście laurowe

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

  • łyżka kminku (opcjonalnie)

Jak przyrządzić najlepszą fasolkę po bretońsku?

Fasolę zalej zimną wodą, dodaj kminek i odstaw na całą noc. Następnego dnia przepłucz strączki pod bieżącą wodą. Połowę porcji fasoli przełóż do garnka, zalej wodą około 2 cm nad poziom nasion.

Wsyp łyżeczkę cząbru, łyżeczkę majeranku, 2 liście laurowe i odkrojony kawałek wędzonego boczku. Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. W tym czasie pokrój boczek, kiełbasę, posiekaj cebulę, ząbki czosnku.

Na patelnię wlej odrobinę oleju, dodaj boczek, kiełbasę i smaż, aż mięso się przyrumieni. Dodaj cebulę i smaż kolejne kilka minut. Wsyp paprykę ostrą, mieloną i łyżkę koncentratu pomidorowego.

Wymieszaj i podsmaż, następnie wlej szklankę wina, ponownie wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Całość przełóż do gotującej się fasoli. Do garnka włóż również resztę fasoli, pomidory z puszki i całość wymieszaj.

Fasolkę po bretońsku dopraw resztą majeranku, wsyp łyżeczkę cząbru, łyżeczkę cukru, pieprz i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. W razie potrzeby wlej odrobinę wody. Fasolkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj również wyśmienite kotlety z kaszy gryczanej według przepisu Strzelczyka. Kucharz zdradził także przepis na kultowe oponki. Lepszych nie jadłaś.

fasolka po bretońsku
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube