Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie

Co oznacza biała obwódka na pączku? Jest bardzo ważna, mało kto ma pojęcie

Co oznacza biała obwódka na pączku?
canva/tupungato

Tradycyjne pączki charakteryzuje biała obwódka, występująca w środku słodkiego rarytasu. Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd się bierze? Okazuje się, że jej obecność jest wyznacznikiem wysokiej jakości wyrobu. Wyjaśniamy dlaczego.

Pełne smaku i atrakcyjne wizualnie pączki smażone zawsze mają piękną, jasną obręcz przechodzącą przez środek. Jej występowanie nie jest przypadkowe. Wynika bowiem z określonej techniki przyrządzania i wiele mówi o tym, jak wykonany był rarytas.

Pączki z jasnym paskiem będą lepsze

Szykując się do zakupu pączków na Tłusty Czwartek, warto zapoznać się z kilkoma cechami wyrobu, które przesądzić mogą o jego jakości. Jedną z nich jest występowanie jasnej obwódki na środku. Dlaczego?

Pasek niezrumienionego ciasta świadczy o dobrym przygotowaniu masy na pączki i poprawnym jej usmażeniu. Podczas przyrządzania rarytas jest zanurzony w głębokim tłuszczu. Jeśli ciasto jest lekkie i puszyste, mniej więcej 1/3 wysokości pączka znajdować będzie się w oleju, a 2/3 na powierzchni. Obrócenie słodyczy na drugą stronę doprowadzi do zrumienienia kolejnej trzeciej części ciasta.

Centralny kawałek nie będzie miał wcale kontaktu z gorącym olejem i tym samym szansy na nabranie charakterystycznej lekko brązowej barwy. Nie będzie on jednak surowy, bo wejdzie w kontakt z gorącym powietrzem oraz sąsiadującym, zanurzonymi w tłuszczu warstwami.

O czym świadczy brak otoczki na pączku?

W cukierniach można znaleźć pączki pozbawione białego paska. W większości przypadków wyroby te nie będą jednak smaczne. Taki wygląd słodyczy świadczyć bowiem będzie o błędach w przygotowaniu, polegających na smażeniu w zbyt chłodnym tłuszczu lub niedostatecznym wyrobieniu czy wyrośnięciu ciasta.

Ich efektem jest masa, która ma tendencje do głębszego zanurzania się i wciągania zbyt dużej ilości oleju. Pączki tak smażone wychodzą zbite i niesmaczne. Warto się ich wystrzegać, bo potrafią nawet przyprawić o niestrawność.

Na naszej stronie znajdziecie też informacje dotyczące właściwości lukru, które pozwolą wam na ocenienie jakości pączka. Zdradzamy także sekret lekkich, babcinych słodyczy z dodatkiem ziemniaka.

Obwódka na pączku ma ogromne znaczenie
canva/stuartbur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: