Smakosze.pl Przepisy Ciastka z maszynki jak za dawnych lat
wikipedia/Emmanuel BRUNNER, Manu25

Ciastka z maszynki jak za dawnych lat

29 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli chcesz na chwilę przenieść się w czasy dzieciństwa, mamy na to słodki sposób. Przygotuj ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Ich tradycyjny smak i charakterystyczny wygląd przywrócą ci fajne wspomnienia. Uprzyjemnią spotkanie z przyjaciółką i będą doskonałe do kawy.

W czasach kiedy na sklepowych półkach stał tylko ocet, można było zapomnieć o słodkich zachciankach. Chyba że miało się kochaną mamę lub babcię, które na zawołanie z mąki, jajek i kilku innych składników wyczarowywały ciasteczka. Do ich przygotowania zawsze najlepsza była mąka typu 450. To ona sprawiała, że ciasteczka były delikatne i kruche.

Choć ciasteczka były robione w domu, wyglądały trochę jak z taśmy produkcyjnej. Regularny kształt nadawała im bowiem maszynka do mięsa ze specjalną nakładką. Dla pań domu też było to ułatwienie, bo ciastka formowało się bardzo szybko i przyjemnie.

Jak zrobić ciastka z maszynki jak za dawnych lat?

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej typ 450

  • 15 dag cukru pudru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 25 dag masła

  • 3 żółtka

  • 1 łyżka gęstej śmietany

Przygotowanie ciastek z maszynki

Mąkę wysyp na stolnicę, wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Dodaj pokrojone na kawałki, schłodzone masło, posiekaj nożem. Składniki ciasta rozkrusz w palcach, dodaj żółtka i śmietanę, zagnieć jednolite, kruche ciasto.

Porcje ciasta wkładaj do maszynki do mięsa z nakładką do ciastek i wyciskaj długie formy. Paski ciasta krój nożem na ciastka długości 6-8 cm.

Uformowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz ok. 15 minut.

Gotowe, wystudzone ciasteczka możesz oprószyć cukrem pudrem, polukrować albo posmarować polewą czekoladową.

Jeśli interesują cię przepisy na inne przysmaki z PRL-u, zapraszamy na naszą stronę. Powiemy ci jak zrobić pamiętny blok czekoladowy , czy niezapomnianą zapiekankę z pieczarkami .

canva/Image Professionals GmbH
canva/Image Professionals GmbH

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkoslodka

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy