Smakosze.pl
jajecznica na boczku

canva/kabVisio

Jajecznica po angielsku na boczku z dodatkiem żółtego sera. Pyszne i sycące śniadanie

25 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Masz ochotę na pyszne i sycące śniadanie? Doskonałym pomysłem jest jajecznica po angielsku na boczku z dodatkiem żółtego sera. Na patelni zrumień najpierw boczek i na wytopionym tłuszczu usmaż jajka. Nasza propozycja zachwyci cię smakiem i na długo zaspokoi głód.

Na czym zwykle smażysz jajecznicę? Na oleju, na maśle? Upodobania są różne. Olej ma dość neutralny smak, masło zaś dodaje swoistego smaczku. Jeszcze więcej smaku i aromatu doda natomiast tłuszcz wytopiony z wędzonego boczku. Właśnie na nim smaży się jajecznicę po angielsku. Jest naprawdę pyszne, zwłaszcza jeśli jeszcze posypiesz ją startym, żółtym serem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie

Sprawdzony przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym. Wychodzą mięciutkie dzięki 1 sztuczce

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić jajecznicę po angielsku?

Składniki na 1 porcję:

  • 2 plasterki wędzonego boczku

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • 1-2 łyżeczki startego żółtego sera

Przygotowanie jajecznicy po angielsku

Na zimną patelnię połóż plasterki boczku. Patelnię podgrzewaj na średnim ogniu i smaż boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz i ładnie się zrumieni.

Boczek zdejmij z patelni, a na wytopiony tłuszcz wybij jajka. Oprósz je solą i pieprzem, zamieszaj. Podgrzewaj do czasu, aż lekko się zetną.

Jajecznicę posyp startym serem, wymieszaj, przełóż na talerzyk. Połóż na niej zrumienione plasterki boczku. Jajecznicę podawaj najlepiej z wiejskim chlebem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność jajecznicy, po zrumienieniu boczku, usuń z patelni część tłuszczu.

  • Jajecznicę po angielsku możesz też usmażyć, wybijając jajka na zrumieniony boczek.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę z kurkami, a także na jajecznicę po góralsku.

boczek

canva/Sumners Graphics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >