Jajecznica po angielsku na boczku z dodatkiem żółtego sera. Pyszne i sycące śniadanie
Masz ochotę na pyszne i sycące śniadanie? Doskonałym pomysłem jest jajecznica po angielsku na boczku z dodatkiem żółtego sera. Na patelni zrumień najpierw boczek i na wytopionym tłuszczu usmaż jajka. Nasza propozycja zachwyci cię smakiem i na długo zaspokoi głód.
Na czym zwykle smażysz jajecznicę? Na oleju, na maśle? Upodobania są różne. Olej ma dość neutralny smak, masło zaś dodaje swoistego smaczku. Jeszcze więcej smaku i aromatu doda natomiast tłuszcz wytopiony z wędzonego boczku. Właśnie na nim smaży się jajecznicę po angielsku. Jest naprawdę pyszne, zwłaszcza jeśli jeszcze posypiesz ją startym, żółtym serem.
Jak zrobić jajecznicę po angielsku?
Składniki na 1 porcję:
2 plasterki wędzonego boczku
2 jajka
sól, pieprz
1-2 łyżeczki startego żółtego sera
Przygotowanie jajecznicy po angielsku
Na zimną patelnię połóż plasterki boczku. Patelnię podgrzewaj na średnim ogniu i smaż boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz i ładnie się zrumieni.
Boczek zdejmij z patelni, a na wytopiony tłuszcz wybij jajka. Oprósz je solą i pieprzem, zamieszaj. Podgrzewaj do czasu, aż lekko się zetną.
Jajecznicę posyp startym serem, wymieszaj, przełóż na talerzyk. Połóż na niej zrumienione plasterki boczku. Jajecznicę podawaj najlepiej z wiejskim chlebem.
Wskazówki:
Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność jajecznicy, po zrumienieniu boczku, usuń z patelni część tłuszczu.
Jajecznicę po angielsku możesz też usmażyć, wybijając jajka na zrumieniony boczek.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę z kurkami, a także na jajecznicę po góralsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ryżowa z jajkiem i pieczarkami
Pieczony kalafior z curry. Pyszna przekąska z niewielkie pieniądze
Złociste placki ziemniaczane z żółtym serem. 100 razy lepsze od klasycznych