Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kultowy miodownik. Eleganckie, przekładane ciasto nie tylko na święta

Przepis na kultowy miodownik. Eleganckie, przekładane ciasto nie tylko na święta

Miodownik  - prosty przepis
canva/Qwart

Miodownik jest jednym z ulubionych wypieków z dawnych lat. Delikatne blaty z aromatycznego ciasta przekłada się smakowitym kremem na bazie kaszy manny. Tym razem sięgniemy też po powidła śliwkowe. Jesteśmy przekonani, że ten specjał podbije podniebienia Waszych bliskich nie tylko w świąteczne dni.

Prosty i znakomity w smaku miodownik będzie idealnym deserem nie tylko na świąteczne spotkanie. Lekki krem z kaszy manny, którym przełożymy delikatne ciasto, świetnie przełamuje jego słodki smak. Goście zjedzą z zachwytem i poproszą o więcej.

Przepis na doskonały miodownik

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 10 dag masła

  • 10 dag miodu

  • 2 jaja

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • powidła śliwkowe, najlepiej domowe

Składniki na krem:

  • 12 dag kaszy manny

  • 1/2 szklanki cukru

  • 3/4 l mleka

  • 20 dag masła

  • esencja waniliowa wedle uznania

Jak zrobić pyszny miodownik? Postawcie na krem z kaszy manny

Masło topimy w niedużym garnku. Studzimy je. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, miód oraz jaja. Wlewamy chłodne masło i starannie wyrabiamy masę. Dzielimy ją na 4-6 części.

Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy i przekładamy na zmianę kremem przygotowanym według poniższego przepisu oraz powidłami śliwkowymi. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, by blaty nieco nasiąkły. Wierzch możemy polać stopioną czekolada lub lukrem.

Jak zrobić krem do miodownika?

Mleko zagotowujemy z cukrem w rondlu. Wsypujemy kaszę mannę i podgrzewamy kilka minut, cały czas mieszając, by nie przywarła do dna. Zdejmujemy z kuchenki.

Wierzch masy przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Całość uzupełniamy o esencję waniliową, po czym starannie miksujemy z miękkim masłem, dodając tłuszcz łyżka po łyżce.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne wypieki. Sprawdźcie koniecznie idealny na święta piernik siostry Anastazji. Być może spodoba wam się również znakomity sernik baskijski. Tak kremowego ciasta dawno nie jedliście.

Miodownik jest znakomity
canva/lenakorzh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: