Przepis na kultowy miodownik. Eleganckie, przekładane ciasto nie tylko na święta
Miodownik jest jednym z ulubionych wypieków z dawnych lat. Delikatne blaty z aromatycznego ciasta przekłada się smakowitym kremem na bazie kaszy manny. Tym razem sięgniemy też po powidła śliwkowe. Jesteśmy przekonani, że ten specjał podbije podniebienia Waszych bliskich nie tylko w świąteczne dni.
Prosty i znakomity w smaku miodownik będzie idealnym deserem nie tylko na świąteczne spotkanie. Lekki krem z kaszy manny, którym przełożymy delikatne ciasto, świetnie przełamuje jego słodki smak. Goście zjedzą z zachwytem i poproszą o więcej.
Przepis na doskonały miodownik
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
10 dag miodu
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
powidła śliwkowe, najlepiej domowe
Składniki na krem:
12 dag kaszy manny
1/2 szklanki cukru
3/4 l mleka
20 dag masła
esencja waniliowa wedle uznania
Jak zrobić pyszny miodownik? Postawcie na krem z kaszy manny
Masło topimy w niedużym garnku. Studzimy je. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, miód oraz jaja. Wlewamy chłodne masło i starannie wyrabiamy masę. Dzielimy ją na 4-6 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na okrągły placek i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy i przekładamy na zmianę kremem przygotowanym według poniższego przepisu oraz powidłami śliwkowymi. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, by blaty nieco nasiąkły. Wierzch możemy polać stopioną czekolada lub lukrem.
Jak zrobić krem do miodownika?
Mleko zagotowujemy z cukrem w rondlu. Wsypujemy kaszę mannę i podgrzewamy kilka minut, cały czas mieszając, by nie przywarła do dna. Zdejmujemy z kuchenki.
Wierzch masy przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Całość uzupełniamy o esencję waniliową, po czym starannie miksujemy z miękkim masłem, dodając tłuszcz łyżka po łyżce.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne wypieki. Sprawdźcie koniecznie idealny na święta piernik siostry Anastazji. Być może spodoba wam się również znakomity sernik baskijski. Tak kremowego ciasta dawno nie jedliście.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama