Smakosze.pl Porady Niecodzienny, skuteczny sposób na rozwałkowanie ciasta
Tuned_In, Getty Images

Niecodzienny, skuteczny sposób na rozwałkowanie ciasta

9 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie każde ciasto wymaga wałkowania, jeśli jednak przygotowujemy kruche ciasteczka, czy pierogi - wałek jest nieocenionym narzędziem. Zdarza się jednak, że nawet tak ważnego narzędzia może zabraknąć, ponieważ ktoś zapomniał kupić nowy wałek po zniszczeniu starego.

Czy w takim wypadku nie mamy możliwości rozwałkowania ciasta? W żadnym wypadku, ponieważ wiele przedmiotów, znajdujących się w kuchni, można wykorzystać jako wygodny zamiennik. Jednym z najbardziej ekscentrycznych i genialnych sposobów jest wykorzystanie w tym celu cukinii.

Ciasto rozwałkowane cukinią

Choć taka wizja wydawać by się mogła dziwna, jest jak najbardziej możliwa. Trzeba oczywiście mieć świeżą cukinię, która nie zmiękła z biegiem czasu, a ciasto będzie idealnie i równomiernie rozwałkowane. Jak wykorzystać cukinię jako wałek?

Po pierwsze należy pamiętać o dokładnym umyciu warzywa - na jego powierzchni mogą znajdować się bowiem patogeny czy zanieczyszczenia. Następnie wystarczy osuszyć cukinię papierowym ręcznikiem, aby ciasto nie przywarło do wilgotnej powierzchni.

Teraz trzeba rolować cukinią po cieście, aż osiągnie się upragnioną grubość oraz średnicę. Waga i średnica cukinii jest idealna, aby w wygodny sposób móc się nią poratować w krytycznej sytuacji. Mycie po wałkowaniu jest również proste, w końcu śliska skórka ułatwia czyszczenie.

Co poza cukinią?

Poza tym smacznym warzywem można wykorzystać wiele innych przedmiotów o podobnym kształcie. Świetnie sprawdza się chociażby butelka oliwy, którą również trzeba dokładnie umyć przed użyciem. Technika wałkowania jest identyczna jak w przypadku cukinii.

Jeśli chcesz poznać kilka ciekawych sposobów na ułatwienie kuchennej pracy, warto sprawdzić kilka innych naszych artykułów. W tym tekście pokazujemy przepis na dietetyczne pączki Ani Lewandowskiej. Z kolei tutaj opisujemy kultowe pierogi z jagodami od siostry Anastazji.

Doskonale sprawdzić się może również duża butelka po alkoholu, która dzięki grubym ściankom nie pokruszy się pod naciskiem, jak może być w przypadku szklanki bez uchwytu. Szklane butelki należy koniecznie wyparzyć wrzątkiem, aby mieć pewność, że są sterylne.

Innym narzędziem jest termos - jego użycie zalecamy jednak w momencie, gdy nie można wykorzystać żadnych wcześniejszych metod. Choć termos jest walcem, nie jest wystarczająco ciężki, a cienkie metalowe ścianki mogą się wgnieść pod wpływem nacisku z dłoni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy