Smakosze.pl Przepisy Kultowe ciasto "chatka Baby-Jagi" zrobisz w mgnieniu oka. Idealny deser dla całej rodziny
youtube / kanał: Kobiece inspiracje / kadr z materiału

Kultowe ciasto "chatka Baby-Jagi" zrobisz w mgnieniu oka. Idealny deser dla całej rodziny

1 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

Chatka baby-jagi to ciasto bez pieczenia, które zawsze się udaje. Z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale jego przygotowanie od a do z zajmuje dosłownie moment. Swoim smakiem bardzo przypomina sernik, więc z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego ciasta.

Niezaprzeczalnym atutem chatki baby-jagi jest jej wspaniały wygląd. Jedno spojrzenie na jej bryłę i od razu mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto to sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, gdzie na pewno zrobi ogromne wrażenie.

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia chatka baby-jagi

Ciasto chatka baby-jagi, nazywane jest także po prostu domkiem. Jego wykonanie jest nie tylko łatwe i przyjemne, ale także bardzo korzystne dla naszego portfela. Jego podstawą są najzwyklejsze herbatniki, które zazwyczaj kosztują niewiele ponad złotówkę.

Herbatniki są bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Wielką szkodą byłoby nie wykorzystać ich zalet w swojej kuchni.

Przepis na genialne ciasto chatka baby-jagi

Potrzebujesz

  • opakowanie zmielonego twarogu

  • kostka masła bądź margaryny w temperaturze pokojowej

  • szklanka cukru pudru

  • łyżka kakao gorzkiego

  • zapach waniliowy

  • 36 herbatników maślanych

Polewa:

  • 50 g masła lub margaryny

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 3 łyżki gorzkiego kakao

  • łyżeczka żelatyny

  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od masy serowej. Masło miksujemy przez chwilę, aż stanie się bardziej puszyste, a następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Do masła z cukrem dodajemy po łyżce twaróg. Masę dzielimy na dwie części, z których jednej jest nieco więcej. Do większej masy dodajemy zapach waniliowy, a do mniejszej kakao .

Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Na ułożone herbatniki wylewamy ciemną część masy, zostawiając około 3-4 łyżek. Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy białą masę. Na środku za pomocą łyżeczki pasek z masy ciemnej, która będzie stanowić punkt centralny ciasta. Folię składamy, łapiąc za dwa boku. Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy i dodajemy kakao i cukier puder, czekamy aż się ze sobą połączą. Polewę zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, pozwalamy jej chwilę stężeć. Po tym czasie możemy polać ciasto i ponownie włożyć do lodówki. Gdy polewa będzie w stanie stałym - możemy kroić nasz domek i cieszyć się jego znakomitym smakiem.

Jeśli uwielbiasz wypieki i domowe słodkości, z całą pewnością pokochasz przepis na rogaliki z jabłkami w 15 minut . Jeśli masz ochotę na bardziej zaawansowane ciasto, spróbuj swoich sił w przygotowaniu ciasta mchu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy