Kultowe ciasto "chatka Baby-Jagi" zrobisz w mgnieniu oka. Idealny deser dla całej rodziny
Chatka baby-jagi to ciasto bez pieczenia, które zawsze się udaje. Z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale jego przygotowanie od a do z zajmuje dosłownie moment. Swoim smakiem bardzo przypomina sernik, więc z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego ciasta.
Niezaprzeczalnym atutem chatki baby-jagi jest jej wspaniały wygląd. Jedno spojrzenie na jej bryłę i od razu mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasto to sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach rodzinnych, gdzie na pewno zrobi ogromne wrażenie.
Błyskawiczne ciasto bez pieczenia chatka baby-jagi
Ciasto chatka baby-jagi, nazywane jest także po prostu domkiem. Jego wykonanie jest nie tylko łatwe i przyjemne, ale także bardzo korzystne dla naszego portfela. Jego podstawą są najzwyklejsze herbatniki, które zazwyczaj kosztują niewiele ponad złotówkę.
Herbatniki są bardzo wdzięcznym produktem spożywczym. Wielką szkodą byłoby nie wykorzystać ich zalet w swojej kuchni.
Przepis na genialne ciasto chatka baby-jagi
Potrzebujesz
-
opakowanie zmielonego twarogu
-
kostka masła bądź margaryny w temperaturze pokojowej
-
szklanka cukru pudru
-
łyżka kakao gorzkiego
-
zapach waniliowy
-
36 herbatników maślanych
Polewa:
-
50 g masła lub margaryny
-
3 łyżki cukru pudru
-
3 łyżki gorzkiego kakao
-
łyżeczka żelatyny
-
2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od masy serowej. Masło miksujemy przez chwilę, aż stanie się bardziej puszyste, a następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Do masła z cukrem dodajemy po łyżce twaróg. Masę dzielimy na dwie części, z których jednej jest nieco więcej. Do większej masy dodajemy zapach waniliowy, a do mniejszej kakao .
Folię aluminiową rozkładamy i wzdłuż układamy herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Na ułożone herbatniki wylewamy ciemną część masy, zostawiając około 3-4 łyżek. Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy białą masę. Na środku za pomocą łyżeczki pasek z masy ciemnej, która będzie stanowić punkt centralny ciasta. Folię składamy, łapiąc za dwa boku. Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło roztapiamy i dodajemy kakao i cukier puder, czekamy aż się ze sobą połączą. Polewę zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, pozwalamy jej chwilę stężeć. Po tym czasie możemy polać ciasto i ponownie włożyć do lodówki. Gdy polewa będzie w stanie stałym - możemy kroić nasz domek i cieszyć się jego znakomitym smakiem.
Jeśli uwielbiasz wypieki i domowe słodkości, z całą pewnością pokochasz przepis na rogaliki z jabłkami w 15 minut . Jeśli masz ochotę na bardziej zaawansowane ciasto, spróbuj swoich sił w przygotowaniu ciasta mchu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
-
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: ilovebake