Smakosze.pl
Ciasto

Kadr z kanału Kulinarne przygody udostępnionego na portalu youtube.com

Uwielbiane ciasto z niezwykłym dodatkiem. Najlepszy przepis na słynny "Leśny mech"

1 Lutego 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Ciasto z dodatkiem warzywa może brzmieć mało smacznie i zachęcająco. Mimo wszystko "Leśny mech" z dodatkiem szpinaku to prawdziwy hit. To nie tylko smaczna i efektowna pod względem wyglądu pozycja. Deser w takiej formie pozwoli dostarczyć nasze

Ciasto z dodatkiem warzyw to prawdziwy hit. Ten nietypowy składnik, dodany do deseru, wzbogaci całość nie tylko pod względem koloru czy smaku, ale i wartości odżywczych. W tym artykule pisaliśmy na temat pączków z batatów. Znamy już ciasto marchewkowe, które cieszy się ogromną popularnością. Przyszedł zatem czas na coś bardziej szokującego, a mianowicie ciasto z dodatkiem szpinaku. Wykorzystacie do niego zarówno mrożony, jak i świeży.

Jeśli znudziły wam się typowe ciasta, których smaki goście znają na pamięć, to idealna propozycja. Z pewnością „Leśny mech" zaskoczy smakiem, ale i wyglądem. Trzeba przyznać, że prezentuje się naprawdę efektownie, a smakuje jeszcze lepiej.

Ciasto „Leśny mech" pełne drogocennych witamin

Już sam kolor podpowiada nam, że musi kryć się w nim mnóstwo tego, co ważne dla naszego organizmu. To zielone ciasto składa się ze szpinaku, a ten jak wiemy, ma nieoceniony wpływ na nasz organizm. Pisaliśmy na ten temat tutaj. Warto przemycać to warzywo w codziennej diecie. Nigdy jednak nie było to tak proste, jak teraz.

Wystarczy przygotować smakowite ciasto, które króluje wśród pozycji deserowych. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście „Leśnego mchu" samodzielnie, polecamy spróbować. To nie tylko łatwe do wykonania ciasto, ale i niesamowicie smaczne. Swoją popularnością cieszy się szczególnie w czasie Wielkanocy ze względu na swój niebanalny charakter. Polecamy również przepis na ciasto w kształcie jajka sadzonego, które może być dodatkowym elementem przystrojonego stołu. Znajdziecie go tutaj.

Przepis na „Leśny mech"

Składniki:

Na zielone ciasto:

  • 450 g opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego lub 450 g świeżego

  • 2/3 szklanki oleju

  • 1 szklanka cukru drobnego lub cukru pudru

  • 3 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem mascarpone:

  • 250 g zimnego serka mascarpone 

  • 200 ml zimnej śmietanki 36% lub 30% z kartonika 

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka wanilii

  • 1 opakowanie śmietan-fix (opcjonalnie)

Dodatki:

  • owoce granatu

  • maliny lub czerwone porzeczki

  • borówki lub jagody

  • liście mięty

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania zielonego ciasta. Szpinak mrożony rozmrażamy na sitku, a następnie miksujemy na jednolity mus. Jeśli wybieramy świeży szpinak, po umyciu wkładamy go do garnka i podgrzewamy przez około 2 minuty. Cały czas mieszamy, a kiedy zmieni już formę, przekładamy go do naczynia i również miksujemy.

Jajka wystawiamy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie przekładamy do miski i zalewamy je ciepłą wodą z kranu. Tak przygotowane odstawiamy na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. 

Cały czas ubijając, wlewamy olej cieniutkim strumieniem. Następnie dodajemy przygotowany wcześniej mus ze szpinaku i miksujemy całość na małych obrotach. Zależy nam na idealnym połączeniu się składników.

Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Całość przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach. Tak, aby składniki się połączyły.  Przygotowaną masę wlewamy do formy o średnicy 24 cm i pieczemy przez 45 minut. Forma powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy do tak zwanego suchego patyczka, a tuż po wypieczeniu, studzimy je.

[EMBED-15]

Czas na przygotowanie delikatnej masy kremowej. Do miski wykładamy mocno schłodzony ser mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz wanilię. Następnie miksujemy całość do dokładnego ubicia, aż uzyskamy puszystą masę. Możemy dodać również śmietan- fix, który pozwoli ulepszyć konsystencję kremu.

Na koniec pozostało przygotować nasze ciasto do podania. Należy przekroić wypieczone ciasto na dwa blaty. Dolną część wykładamy na paterę do ciasta i nakładamy na nią przygotowany krem. Górny blat ciasta posłuży nam tylko do wydrążenia zielonego „mchu", którym posypiemy przygotowane ciasto. Całego blatu zatem nie wykorzystamy. Na koniec dekorujemy ciasto owocami. Efekt was zachwyci. Życzymy smacznego.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Pyszne ciasto leśny mech Pyszne ciasto leśny mech na kanale "Kulinarne przygody" na platformie YouTube. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kwestiasmaku.com

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >