Efektowne ciasto bez pieczenia Góra Lodowa. Szybkie i proste do zrobienia
Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa jest eleganckie i pyszne. Pięknie prezentujący się deser doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Jego zrobienie nie jest skomplikowane — każdy z łatwością sobie poradzi.
Pyszne ciasto bez pieczenia, w którym kremem budyniowym przełożymy ciasteczka i biszkopty, formując fantazyjny kształt, spodoba się niejednemu smakoszowi. Jest doskonałym pomysłem na deser do podania na podwieczorek czy podczas spotkania ze znajomymi.
Ciasto bez pieczenia Góra Lodowa będzie znakomicie wyglądało na stole — wystarczy spojrzeć na zdjęcie pochodzące z kanału YouTube Kuchnia Magdy , gdzie znajduje się przepis na podobny przysmak. Zrobienie łakocia zajmuje zaledwie kilka chwil.
Przepis na ciasto bez pieczenia Góra Lodowa
Składniki na ciasto:
-
4 żółtka
-
200 g drobnego cukru
-
250 g masła lub margaryny
-
1 litr mleka
-
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru o masie 40 g
-
kilka kropel esencji waniliowej
-
ulubione herbatniki kakaowe
-
około 180 g biszkoptów
Składniki na polewę:
-
100 g gorzkiej czekolady
-
50 g masła
-
50 ml mleka
Jak zrobić ciasto bez pieczenia Góra Lodowa? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od doprowadzenia składników na ciasto do temperatury pokojowej. W większej misce umieszczamy żółtka. Ucieramy je z cukrem i odrobiną esencji waniliowej, a następnie wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy, aż uzyskamy gęstą pastę. Mleko doprowadzamy do wrzenia.
3/4 szklanki wlewamy do masy w misce i dokładnie łączymy. Następnie całość przelewamy do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy uzyskamy gęsty budyń, zdejmujemy naczynie z kuchenki, a powierzchnię deseru przykrywamy folią spożywczą. Zapobiegnie to powstaniu kożucha podczas studzenia.
Masło ucieramy mikserem. Gdy stanie się puszyste, łączymy je stopniowo z zimnym budyniem. Formę o wymiarach 34 cm x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i pokrywamy je połową przygotowanego kremu. Wyrównujemy warstwę i przykrywamy ją kolejną porcją ciasteczek.
Wykładamy resztę kremu, a następnie wtykamy w niego biszkopty. Jeśli używamy okrągłych, przełamujemy je na pół. Podłużne po prostu układamy wzdłuż dłuższej krawędzi. Wierzch ciasta pokrywamy polewą zrobioną ze stopionego masła, połączonego z mlekiem i posiekaną czekoladą. Ciasto Góra Lodowa studzimy i przenosimy do lodówki na 12 godzin.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy ciasto 3 bit , które smakuje niemal identycznie jak popularny batonik. Być może spodoba wam się też prosta szarlotka w wersji niewymagającej wypiekania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowa sałatka „siódemka” od Ewy Wachowicz jest lepsza niż jarzynowa. Idealna na Trzech Króli
-
Sprytny sposób na elastyczne naleśniki. Wystarczy 1 zasada, a wyjdą lepsze niż od Gessler
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama