Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprytny sposób na elastyczne naleśniki. Wystarczy 1 zasada, a wyjdą lepsze niż od Gessler
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.01.2023 21:23

Sprytny sposób na elastyczne naleśniki. Wystarczy 1 zasada, a wyjdą lepsze niż od Gessler

Sprytny sposób na elastyczne naleśniki
canva/YelenaYemchuk

Sekretem idealnych naleśników nie jest smażenie, a ciasto. Musi być przygotowane w odpowiedni sposób, aby było elastyczne i delikatne. Nie dodawaj całych jajek do masy. Oddziel białka od żółtek, a z białek ubij pianę. Wtedy usmażysz najlepsze naleśniki.

Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad lub podwieczorek dla całej rodziny. Domowe, słodkie placki smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą, owocami, serkiem waniliowym i innymi dodatkami. Naleśniki będą o wiele lepsze, kiedy przyrządzimy je według tradycyjnej receptury.

Do ciasta na naleśniki dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Dzięki niemu ciasto nie będzie przyklejać się do patelni, nie będzie się rwać, a my do smażenia wykorzystamy naprawdę niewielką ilość oleju rzepakowego. Naleśniki będą więc o wiele lżejsze. Do ciasta warto dodać również cukier z wanilią.

Naleśniki będą elastyczne, puszyste i delikatne, kiedy dodamy do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Piana świetnie spulchni przygotowaną masę. Nie musimy dodawać już sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia. Do naleśników dodajemy nie tylko mleko, ale i wodę gazowaną, która wzmocni efekt piany z białek.

Przepis na najlepsze naleśniki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki mleka

  • 2 jajka

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • 2 łyżki roztopionego masła

  • opakowanie cukru z wanilią

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Najlepszy sposób na elastyczne naleśniki. Już nigdy nie zrobisz ich inaczej

Białka oddziel od żółtek. Żółtka przełóż do większej miski. Utrzyj z cukrem i roztopionym masłem, następnie wlej mleko i wymieszaj. Do masy wsypuj stopniowo mąkę, następnie wlej wodę gazowaną.

Masę dokładnie wymieszaj i odstaw. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanego ciasta, wymieszaj delikatnie łyżką. Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju rzepakowego na złoty kolor.

Przygotuj również delikatne racuchy z kaszy manny i wyśmienite racuchy serowe rodem z PRL-u. Słodkie posiłki posmakują każdemu łasuchowi.

naleśniki
canva/ RitaE z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: