Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste ciasto bez pieczenia 3 bit. Nie tylko dla miłośników kultowego batonika
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.11.2022 19:30

Proste ciasto bez pieczenia 3 bit. Nie tylko dla miłośników kultowego batonika

ciasto bez pieczenia
Canva / prosiaczeq

Przestawiamy rewelacyjny przepis na ciasto bez pieczenia. Pomiędzy chrupiącymi herbatnikami zamykamy masę budyniową oraz kajmakową, a całość dekorujemy bitą śmietaną. Ten słodki deser z pewnością skradnie serca dzieci, ale również dorośli docenią jego niezwykły smak.

Ciasto 3 bit, jak każde ciasto bez pieczenia, wymaga przed podaniem spędzenia nieco czasu w lodówce. Z tego względu jego przygotowanie najlepiej zaplanować sobie dzień wcześniej. Jeśli jednak potrzebujesz deseru na ostatnią chwilę, 2-3 godziny chłodzenia również będą wystarczające.

Przepis na słodkie ciasto 3 bit bez pieczenia

Składniki:

  • ok. 500 g herbatników maślanych

  • 1 puszka masy krówkowej

  • 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzona)

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 2 łyżki cukru

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 500 ml mleka (zimne)

  • 1 kostka masła (w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie wyśmienitego ciasta bez pieczenia krok po kroku

Przygotuj masę budyniową do ciasta bez pieczenia. W tym celu proszek budyniowy wymieszaj z cukrem i połową szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotuj, wlej do niego budynie i zostaw na ogniu, cały czas mieszając. Kiedy budyń będzie gotowy, odstaw go do ostudzenia.

Miękkie masło do ciasta bez pieczenia ubij mikserem do puszystości. Następnie dodawaj do niej przestudzony budyń. Mieszaj całość do momentu otrzymania jednolitej gładkiej masy.

Schłodzoną śmietanę ubij z serkiem mascarpone. Następnie do wymieszanych składników stopniowo dodawaj cukier puder. Bita śmietana do ciasta bez pieczenia powinna być sztywna.

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż warstwę herbatników, a na niej rozprowadź nieco ogrzaną zawartość puszki z masą krówkową. Kolejne warstwy ciasta bez pieczenia to ponownie herbatniki i masa budyniowa. Na koniec ułóż wierzchnią, ostatnią warstwę herbatników i na koniec rozprowadź ubitą śmietanę.

Ciasto bez pieczenia 3 bit odstaw do lodówki. Po upływie 2-3 godzin, a optymalnie na następny dzień ciasto gotowe jest do podania. Możesz udekorować je tartą czekoladą lub posypać kakao. Na wierzch ciasta doskonale sprawdzą się również posiekane orzechy. Batonikowe ciasta bez pieczenia to nasza specjalność. Dla miłośników owocowych deserów mamy ten sprawdzony przepis.

Canva / Katerina Holmes z Pexels
Canva / Katerina Holmes z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: