Smakosze.pl Przepisy Ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino idealne na weekend. Proste i absolutnie przepyszne
canva/pidjoe

Ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino idealne na weekend. Proste i absolutnie przepyszne

18 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli myślicie o słodkości do kawy i nie tylko, mamy świetną propozycję. Przygotujcie ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino. Jest proste i absolutnie przepyszne, wprost idealne na weekend. Zrobicie je ze śmietanki kremówki, czekolady, herbatników i oczywiście kawy cappuccino.

Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na niezawodną i szybką do przygotowania słodycz. Nie ma możliwości, że się nie udadzą, czy wyjdzie w nich zakalec. A robiąc je, oszczędzamy energię, bo nie wymagają pieczenia.

Ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino

Składniki:

  • 1 galaretka przezroczysta

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 opakowanie herbatników kakaowych

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 60 g kawy cappuccino

  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie ciasta

Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Masę podziel na dwie równe części. Jedną część bitej śmietany wymieszaj z tężejącą galaretką.

Niedużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia i herbatnikami. Wyłóż na nie masę z galaretką. Ciasto wstaw do lodówki, by stężało.

Żelatynę rozpuść w 40 ml gorącej wody, przestudź. Drugą część bitej śmietany wymieszaj z kawą cappuccino, połącz z żelatyną.

Masę wyłóż na ciasto, całość schłodź. Przed podaniem ciasto posyp startą czekoladą.

W naszym serwisie znajdziesz także inne receptury na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy przepis na ciasto Milky Way , a także na ciasto bananowe na krakersach .

bita śmietana
bita śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Elena Photo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostakuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy